RAT SE NASTAVLJA

Američke vlasti ne odustaju od pritiska na Apple

10.03.2016 u 08:07

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je preispitivanje presude koja štiti Apple od zahtjeva za otključavanjem iPhonea u slučaju rasparčavanja narkotika u New Yorku

Sudac u Brooklynu u New Yorku prošlog tjedna presudio je kako američko Ministarstvo pravosuđa ne može prisiliti jabučare na otključavanje mobitela. Vlasti su početkom ovog tjedna višoj instanci, okružnoj sutkinji Margot Brodie, podnijele zahtjev za preispitivanjem s istim argumetnima.

Tužitelji se oslanjaju na odredbe zakona All Writs, isto kao i u sudskom okršaju s Appleom u Kaliforniji, gdje je sudac naložio Appleu otključavanje enkriptiranog pametnog telefona koji je pripadao jednom od napadača iz San Bernandina.

Dodatni im je argument to što je riječ o modelu sa starijom inačicom operativnog sustava, kakve je Apple dosad otključavao na sudski zahtjev.

Sukob je intenzivirao dugotrajnu raspravu oko opsega u kojem organi reda i obavještajne službe smiju pratiti digitalne komunikacije. Šef Applea Tim Cook najavio je kako je spreman tjerati pravdu sve do Vrhovnog suda.

Više:Reuters