TEST

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm - oduševljava i nakon zatezanja bora

27.06.2014 u 16:21

  • +4

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Giulietta nas je oduševila već na prvi susret, a sad nakon prvog zatezanja bora - još je bolja. Međutim, i konkurencija u međuvremenu nije mirovala, pa tako milanska ljepotica više ne može samo na lijepe oči osvajati naklonost kupaca

Same preinake su ponajviše kozmetičke naravi, a odnose se na novi izgled prednje maske s redizajniranim svjetlosnim sklopovljem i LED tehnologijom, a tu je i nekoliko novih dizajna aluminijskih naplataka.

U unutrašnjosti su Talijani odlučili poraditi na ergonomiji pa su tako nova sjedala udobnija i bolje drže tijelo u zavoju, a pojednostavljene su i kontrole na središnjem grebenu. Moramo priznati da se nama više sviđao raniji dizajn, no to je stvar ukusa. Interijer Giuliette i dalje je lijepo mjesto za provođenje vremena, posebice na otvorenoj, zavojitoj cesti gdje do izražaja dolazi vrlo dobra vozačka pozicija. U Giulietti se sjedi nisko, pa ova Alfa poziva na dinamičnu vožnju.

Naš stari znanac, 1.6-litreni dizelaš, možda i nije najjači u postavi, no svakako nudi vrlo dobre performanse. Riječ je o elastičnom motoru koji nije lijen te se rado vrti, a pritom zvuči ugodno za jednog dizelaša. Subjektivan je dojam da se pod poklopcem nalazi više od 105 KS, na koliko je ovaj motor deklariran.

Tom dojmu pogoduju i odlično podešeni prijenosni omjeri ručnog šesterostupanjskog mjenjača čijom je ručicom pravi gušt baratati. Sviđa nam se i to što su Talijani s upravljača maknuli većinu kontRola pa nećete olako uključiti ili isključiti nešto pri brzim promjenama smjera. Giuliettin neovisni ovjes odlično funkcionira u svim uvjetima. Dovoljno je udoban na oštećenim prometnicama te izvrstan na zavojitoj cesti gdje se automobil ponaša skladno i izbalansirano. Pohvale treba izreći i na račun kočnica te elektronskih dadilja koje svoj posao obavljaju pravovremeno, progresivno, predvidljivo i veoma učinkovito.

Alfa Romeo Giulietta je vozački automobil kojem je, osim nešto manjeg prtljažnika i prostora za putnike na stražnjoj klupi u odnosu na konkurenciju, doista teško pronaći manu. No talijanska ljepotica profitirala je novim sustavom marži pa je tako upravo verzija s 1.6-litrenim dizelašem neznatno skuplja od one s osnovnim benzincem. ako ste u potrazi za automobilom u ovom segmentu - svakako joj dajte priliku.

Proizvođač: Alfa Romeo
Model: Giulietta
Vrsta motora: 1,6, četiri cilindara, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 80/105 @ 4.000 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750 o/min
Potrošnja (l/100 km): 4,5/7,6/5,7
Ubrzanje (0-100 km/h): 11,3
Maksimalna brzina: 185 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.350/1.800/1.460
Cijena testnog modela do registracije: 168.000 kuna