OPASNE BUBULJICE

Akne tjeraju na samoubojstvo

12.11.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Jedno novo švedsko istraživanje pokazalo je da izražene akne na licu mogu značajno povećati sklonost samoubojstvu, te stručnjaci oboljelima preporučuju savjetovanje sa psiholozima

Iako akne nisu rijetka pojava, statistike otkrivaju da često izazivaju psihosocijalne probleme i smanjenje samouvjerenosti čak i kod osoba s blažim simptomima.

Jedan od glavnih lijekova koji se obično koriste je izotretinoin, a prodaje se uglavnom kao Roaccutane (ranije Accutane).

U Švedskoj je prošle godine propisan za 7.450 pacijenata. Najčešće nuspojave su mu suhoća očiju, ispadanje kose te neželjeni utjecaj na jetra, mišiće, lipoproteine i kosti. No neke studije iz 80-ih pokazale su da isotretinoin također izaziva depresiju i povećava sklonost samoubojstvu.

U novom istraživanju švedski su stručnjaci ispitali podatke o 5.700 državljana kojima je 1980-ih prepisan Roaccutane. Ove su informacije potom povezali s podacima Švedskog javnog zdravstva i zapisima o uzrocima smrti. Rezultati su pokazali da je od 1980. do 2001. ukupno 128 pacijenata pokušalo samoubojstvo, a 24 ih je to stvarno i učinilo, što je značajno više od prosjeka u općoj populaciji te zemlje.

No stručnjaci ističu da se rizik uglavnom pojavio prije nego što su pacijenti počeli uzimati lijek.

'Trend je prilično jasan. Teške akne sigurno su važan uzrok sklonosti samoubojstvu', komentirao je voditelj studije Anders Sundstrom farmakoepidemiolog iz instituta Karolinska.

No studija još uvijek ne odgovara na pitanje jesu li akne ključni uzrok problema ili postoje neki dublji čimbenici poput gena.