PIŠE: DRAŽEN TOMIĆ

4G i poduzetništvo

14.05.2015 u 07:36

Bionic
Reading

Moderno poduzetništvo sve je brže, traži se efikasnost, a poslovanje postaje mobilno, nešto poput road warriorsa - ratnika na putu kao u legendarnom serijalu Mad Max. I što sad, tehnologija je tu, kako je iskoristiti, a istovremeno ne postati njezinim robom

Teško, ali moguće upravo zahvaljujući brzim 4G mrežama. I ovo, eto, pišem s putovanja, na Dalmatini na posljednjem odmorištu prije možda onog najljepšeg iznad kanjona rijeke Krke.

Iako je već vrućina u zraku, čuju se i cvrčci, pisati na otvorenom nešto je neprocjenjivo u mome novinarskom poslu. Ali i svakom drugom. A to jednostavno ne bi bilo moguće bez brze mobilne mreže. Brzo, efikasno i jednostavno. Neki će reći moglo se to i s 3G mrežama; da, ali ne ako želite biti brzi i pogledati mailove, poslati slike ili video.

Posao se odavno preselio u mobilni svijet – prijenosna računala, tableti i mobiteli danas su nezamisliv dio kompleta takvog mobilnog radnika.

Biti poduzetnik nije lako, ali je izazov, zabava, postane dio života, a zahvaljujući velikim brzinama moguće je obaviti sve brže i jednostavnije. U novinarstvu, profesiji kojom se bavi i živim, mnogo se stvari promijenilo zahvaljujući internetu, a uz 4G ta će transformacija biti još izraženija. Ništa drugačije nije ni u drugim profesijama od prodavača, trgovačkih putnika, menadžera, liječnika – otvaraju se jednostavno neke sasvim nove mogućnosti.

Uz sve to, ostaje i malo vremena za uživanje u prirodi, pogledu… I nemojte misliti da to neću iskoristiti…
Najvažnija prednost 4G mreža je u tome što veza rijetko puca, stabilnost je važna jer kada primate i šaljete podatke, to je nešto što jednostavno morate imati.

U pisanju me prekida Skype poziv, kolega se javlja iz Londona i želi sa mnom popričati o potencijalnom poslu izrade jednog korporativnog videa. Uključujem kameru na laptopu koji je preko mobitela i LTE mreže spojen i slika je u sekundi tu. Jasna, oštra, ton odličan, kao da sjedimo jedan pored drugog. Možemo to i putem telefona jer i na mobitelu je Skype zazvonio. Imam izbor, a sve radi odlično. Idealna situacija.

I dok razgovaramo, šaljem mu nekoliko kratkih video prijedloga – animacije, uvodnu špicu i par montiranih sekvenci. Nekada bismo mogli pričati gotovo pa satima, uz 4G mrežu velike video datoteke za par minuta su već bile dostupne na serveru u Londonu. Sve stabilno i brzo.

Posao je dogovoren, mogu polako pospremiti opremu, skinuti još koji zaostali mail, sinkronizirati sve sa serverom negdje u 'oblaku'. I malo uživati, odmoriti, a mobitel i dalje ostaje spojen za svaki slučaj, neku hitnu poruku, potencijalnu poslovnu priliku.