svečanost u madridu

Zvone Boban i nogometni velikani ispratili Vicente Calderon u legendu

28.05.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Bivši hrvatski kapetan Zvonimir Boban (48) uveličao je u nedjelju oproštaj od madridskog stadiona Vicente Calderon zaigravši za svjetske nogometne legende koje su 5:4 pobijedile kombiniranu momčad Atletico Madrida, u njegovoj posljednjoj utakmici na legendarnom zdanju nakon 50 godina

Boban je u zelenom dresu s brojem 10 ušao u igru u 26. minuti zamijenivši nekadašnjeg brazilskog reprezentativca Zica (64). U veznom redu se našao s Clarencom Seedorfom (41), Gaizkom Mendietom (43) i Ronaldinhom (37). Oni su nastupili za ekipu fondacije Scholas Occurrentes, incijativu usmjerenu na mlade i mir u svijetu, koju podupire Papa.

Domaću momčad, sastavljenu od sadašnjh i bivših igrača, u vodstvo je doveo aktualni napadač Fernando Torres u 35. minuti svladavši lobom kolumbijskog vratara Renea Higuitu (50), poznatog po atraktivnim potezima. Higuita je svojim driblinzima poticao pljesak gledatelja.

Autor: youtube

'Atleti, Atleti, Atletico de Madrid', skandiralo je oko 55.000 gledatelja dok su se nad stadionom mijenjali sunce i oblaci, kao i raspoloženje gledatelja koji su tužni rekli zbogom stadionu na kojem su crveno-bijeli igrali od 1966. godine.

Argentinski napadač Claudio Cannigia izjednačio je u 47. minuti. Bivši reprezentativac Argentine srušen je u kaznenom prostoru u 50. minuti nakon čega su se svi njegovi suigrači, uključujući Bobana, okrenuli prema svom golu pozivajući Higuitu da izvede najstrožu kaznu. Dugokosi vratar je zabio za 1:2. Napadač kijevskog Dinama, Andrij Jarmolenko (27), povisio je na 1:3, a na 1:4 i 1:5 legendarni Meksikanac Cuauhtemoc Blanco (44).

Atleticovi veterani tada su zaredali s golovima podignuvši publiku na noge. Pedro Gonzalez Martinez je iz jedanaesterca smanjio na 2:5, a prethodno su obje momčadi promašile po jedan jedanaesterac. Bivši igrač Jose de la Sagra postigao je gol za 3:5, a također nekadašnji igrač Juan Carlos Gomez Pedraza smanjio je na 4:5.

  • +9
Oproštaj od Vicente Calderona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod Atletica se isticao Urugvajac Diego Forlan, jedan od najvećih južnoameričkih napadača u povijesti Atletica. Crveno-bijele je predvodio sadašnji kapetan Gabi Fernandez. Rezultat se do kraja nije mijenjao.

Atletico Madrid se na jesen seli na novi, moderni stadion Wanda Metropolitano s više od 70.000 mjesta. Ondje, na sjeveru grada, klub je nastupao na olimpijskom stadionu Metropolitano, dok se prije 50 godina nije preselio u južni dio Madrida.

Novi stadion, još uvijek u izgradnji, zvat će se Wanda Metropolitano. Kineska grupa Wanda, kompanija za nekretnine i operater najvećeg svjetskog lanca kino dvorana, drži 20 posto dionica Atletica.

Autor: youtube

Tisuće ljudi su u tišini hodale Prolazom melankoličnih, ulicom što vodi do stadiona. Bila je to 1.228. utakmica Atletica na Calderonu, s čije se centralne tribine vide madridska katedrala i kraljevska palača, a ispod južne protječe rijeka Manzanares.

'Atleti, Atleti', odjekivalo je dugo nakon sto se čuo zadnji sučev zvižduk. Emocije i poneka suza ispratile su u povijest dom Atletico Madrida.