iz stručnog kuta

Zoran Zekić na znakovit način dotakao se šansi Zvezde za Ligu prvaka, a rekao nam je i od kojeg Dinamovog nogometaša očekuje da eksplodira: On može puno bolje...

10.08.2021 u 09:13

Bionic
Reading

Dinamo večeras od 21 sat (HNTV, MAXtv) u Varšavi igra uzvratnu utakmicu 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv poljske Legije. Nakon zagrebačkih 1:1 jasno je da pobjednika u play-off vodi pobjeda, a tko ima veće izglede i koga će tamo dočekati, moldavski Šerif ili srpsku Crvenu zvezdu, pitali smo nogometnog trenera Zorana Zekića

Iako je Dinamo bio, ustvari još uvijek jest, papirnati favorit protiv varšavske Legije, zagrebački okršaj koji je završio bez pobjednika 1:1 pokazao je kako se razlika u kvaliteti treba pokazati na terenu, ali kako je treba znati i oplemeniti, to jest kapitalizirati.

Jer koliko god Dinamo bio bolji, bez već realizatorskog učinka, sve postaje vrlo upitno. U međuvremenu, dok su ostali njihovi suparnici u nacionalnim prvenstvima odrađivali obveze, Dinamo i Legia su se pripremali za ovaj okršaj, želeći ga dočekati što odmorniji, svjesni važnosti ogleda i što konačni uspjeh donosi.

>> Legijini navijači po Varšavi tražili Bad Blue Boyse, a kad njih nisu našli iskalili se na slučajnim hrvatskim prolaznicima?!

'Odmarali su, odnosno nisu se dodatno iscrpljivali, ali napravili su to i jedni i drugi, tako da će u istom raspoloženju ući u ovu utakmicu. No, ja mislim da je ova pauza najviše koristila trenerima da svojim igračima do 'tančina' pokažu što trebaju napraviti', rekao je na početku razgovora za tportal bivši nogometaš, a danas cijenjeni nogometni stručnjak, 47-godišnji Zoran Zekić.

Može li se išta konkretnije napraviti u tih nekoliko dana?

'Teško, jer premalo je to vremena. I zato očekujem danas u Varšavi reprizu prve utakmice, u kojoj je Dinamo bio bolji. Legia bez obzira na to što igra doma, pred svojim navijačima, neće mijenjati sistem ni način igre, jer i oni znaju koliko je Dinamo opasan u otvaranju. Svjesni su da je Dinamo kvalitetniji'.

Mislite? Pa stalno iz poljskih medija dolaze najave pobjede?

'Bilo kakve druge poruke bile bi neočekivane. No, ovakve poruke samohvale, mogu dolaziti i iz straha, da se pokuša dodatno dići momčad'.

Kako bi Dinamo trebao igrati? Jer za prolazak treba mu pobjeda.

'Da, treba mu pobjeda, jer više nema onog pravila gola u gostima, što mislim da sada ide na ruku Dinamu. A Dinamo sada mora biti strpljiv, jak u posjedu, mora se postaviti autoritativno, bez divljanja, pretrčavanja'.

  • +38
NK Dinamo - Legia Varšava, 3. pretkolo Lige prvaka, 4.8.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

U prvoj smo utakmici vidjeli odličnog Brunu Petkovića, koji je podsjetio na one svoje najbolje dane. Ali trebat će mu se priključiti još netko.

'Da, slažem se, Petković je bio odličan. Jakić također, šteta za onu njegovu priliku... Mišić je također bi dobar, pa i Majer, ali i Ivanušec. A od koga očekujem više? Od Mislava Oršića, jer on može puno bolje, treba mu malo više okomitosti. I kada se Juranović spusti bliže Dinamovom golu, odmah treba tražiti prostor za Oršića. To bi mogla biti dobitna kombinacija'.

Pobjednik iz ovog dvoboja ide na uspješnijeg iz okršaja Crvene zvezde i vašeg bivšeg kluba, moldavskog Šerifa. nekako su svi očekivali okršaj velikih suparnika iz bivše države, ali rezultati prvih utakmica (op.a. obje su završile 1:1), sugeriraju da možda dalje neće proći neki od njih?

'Ja sam odmah nakon ždrijeba pomislio da to neće biti nimalo jednostavan zadatak, posebno ne za Zvezdu. A onda sam se u to uvjerio kada sam gledao utakmicu, jer Šerif je bio kompaktnija i puno dinamičnija momčad. Igraju u sustavu 3-5-2, odnosno 5-3-2, ljevak igra kao desni bočni, pa su njegovi ubačaju puno opasniji. Imaju odličnog zadnjeg veznog, jako dobrog stopera, ali i dva prava napadača. S time da im se sada vraća Luvannor, Brazilac s moldavskom putovnicom, njihov najbolji igrač. Nije ga bilo u Beogradu, a s njim Šerif dobiva posve novu dimenziju. Istina je da je to moldavska momčad, ali bez ijednog Moldavca, prepuna odličnih stranaca, a kroz utakmice protiv Albanaca i Armenaca u prethodna dva kola, pokazali su puno više nego Zvezda. Djeluju mi kompaktnije, brže i kolektivno bolje. Prema tome, mislim da je Šerif bliži prolasku', zaključio je Zoran Zekić.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika