BILO JE I VRIJEME

Znate li tko je ovaj čovjek? Uoči Igara u Parizu dobit će voštanu figuru u muzeju

05.04.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Začetnik i utemeljitelj modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin dobit će svoju voštanu figuru u pariškom muzeju Grevin, objavio je muzej voštanih figura smješten na Grands Boulevards u 9. arondismanu Pariza

Voštana figura francuskog baruna, povjesničara i pedagoga rođenog 1863. u Parizu, bit će otkrivena u poznatom muzeju u srpnju, uoči početka Olimpijskih igara.

De Coubertin se smatra začetnikom i utemeljiteljem modernih olimpijskih igara, te osnivač Međunarodnog olimpijskog odbora, kojemu je bio prvi tajnik, a od 1896. do 1925. i predsjednik.

Uvjeren u vrline sporta, Pierre de Coubertin imao je vizionarsku ideju oživljavanja Olimpijskih igara antičke Grčke pa je 1892. predložio obnovu OI. Prijedlog je bio prihvaćen 1894. godine, a pa su prve OI modernoga doba održane u Ateni 1896.

Tijekom godina postao je kontroverzan zbog rasističkih i mizoginih stavova. Coubertin je sebe opisao kao "fanatičnog kolonijalista" i smatrao je da žene trebaju biti isključene s Olimpijskih igara.

"On je evoluirao kroz život, često je mijenjao mišljenje. Ali puno je složenije od nekoliko rečenica koje svaki put izađu u medije. Svodimo ga na spise koji nas danas šokiraju. U to vrijeme nisu bili šokantni," kazala je njegova pra-pranećakinja Diane de Navacelle de Coubertin za novine Le Parisien.

De Coubertin je preminuo 1937. godine u Ženevi u Švicarskoj, u dobi od 74 godine.