NBA VELIKANI I OSTALI

Znate li po čemu je Hrvatska najlošija iz ex-Jugoslavije?

02.05.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Ove sezone u NBA ligi igra devet košarkaša s prostora bivše Jugoslavije uz dodatak kako jedino Hrvatska od šest Republika bivše države nema svog predstavnika u najjačoj ligi na svijetu

Posljednjih Hrvat koji je igrao u NBA ligi bio je Splićanin Roko Leni Ukić koji je od 2008. do 2010. igrao za Toronto i Milwaukee. Razočaran malom minutažom zbog čega je imao prosjek od svega četiri koša po utakmici odlučio se vratiti u Europu. Fenerbahče Ulker ponudio mu je sjajan ugovor da bi u ljeto 2012. nakon OI u Londonu postao igrač grčkog Panathinaikosa s kojim je osvojio prvenstvo i kup. Ukupno je u NBA ligi igralo 12 Hrvata, a koji će biti 13. Teško je reći. Možda Bojan Bogdanović, na kojeg prava polažu Brooklyn Netsi, a možda 19-godišnji Dario Šarić koji planira izaći na NBA draft u lipnju.

Po tome ispada kako je Hrvatska, koja je na posljdnjem Eurobasketu bila sjajna četvrta, trenutačno najlošija iz držaba bivše Jugoslavije. Zlobnici će reći kako su preostalih pet država, koje su ostale iza nas na Eurobasketu, 'barem u nečemu bolje od Hrvata'.

Navala igrača iz bivše Jugoslavije započela je 1989. godine kada je FIBA službeno dozvolila NBA igračima da mogu igrati za svoje reprezentacije. Prije toga svaki odlazak u NBA značio bi kraj reprezentativne karijere i upravo to je razlog zašto velikani YU košarke kao što su Krešo Ćosić, Dražen Dalipagić, Vinko Jelovac, Mirza Delibašić i ostali nisu pristali na NBA avanturu.

Dražen Petrović (Portland), Vlade Divac (LA Lakers) i Žarko Paspalj (San Antonio) prvi su se odlučili za NBA avanturu, a do danas je kroz najjaču ligu na svijetu prošlo ukupno 52 igrača među kojima je i devet aktivnih. To su abecednim redom po državama:

Bosna i Hercegovina: Mirza Teletović (Brooklyn) i Ognjen Kuzmić (Golden State)
Crna Gora: Nikola Peković (Minnesota) i Nikola Vučević (Orlando)
Makedonija: Pero Antić (Atlanta)
Slovenija: Goran Dragić (Phoenix) i Beno Udrih (New York)
Srbija: Nemanja Nedović (Golden State) i Miroslav Raduljica (Milwaukee)


Od navedenih devet igrača trenutačno najbolji status ima Slovenac Goran Dragić koji u Phoenix Sunsima igra u životnoj formi (prosjek 20 koševa i 6 asistencija), a njemu uz rame je snažni Crnogorac Nikola Peković bez kojeg Minnesota i trener Rick Adelman (isti onaj koji je Dražena držao na klupi u Portlandu!) ne može zamisliti igru. Ostali, izuzev Nikole Vučevića, igraju manje ili uopće ne igraju. Mirza Teletović je nakon konstantnog grijanja klupe u Brooklynu dobio malo veću minutažu i pokazao je da za njega ima mjesta u NBA-u, slično vrijedi i za prvog NBA Makedonca u povijesti Peru Antića.

All-Star igrača, kao što su bili Predrag Stojaković ili Vlade Divac nema na vidiku. Nositelja igre kao što su bili naši Dražen Petrović, Dino Rađa ili Toni Kukoč, koji su bili vrlo blizu nastupa na All-Staru, vjerojatno ćemo još dugo čekati.

Po prosjeku koševa najbolji je Predrag Stojaković koji je u 13 NBA sezona (1998-11) karijeru završio na prosjeku od 17.0 koševa, a odmah ispod njega su Dino Rađa sa 16.7 i Dražen Petrović sa 15.4 koševa. Međutim, daleko najuspješniji je ipak Toni Kukoč koji je sa Chicago Bullsima osvojio tri titule NBA prvaka, a uz to je u sezoni 1995/96. (kada su Bullsi ubilježili rekordan score 72-10) proglašen za Najboljeg šestog igrača NBA lige.

Kada se pogleda popis 43 igrača koji su igrali u NBA-u (među njima je i Mirsad Jahović - Turkcan koji je rođen u Novom Pazaru od kuda je kao junior preselio u Tursku), nije teško zaključiti kako je bilo svega. Bilo je velikih promašaja, bilo je igrača koji su u NBA otišli samo kako bi im u životopisu pisalo kako su bili dio najjače lige na svijetu, a bilo je i onih koji su otišli prerano i jednostavno su – pregorjeli.

Za one kojima sjećanje seže do 1989. godine svakako je zanimljivo pročitati popis svih košarkaša koji su igrali u NBA-u (redoslijed je određen po prosječnom broju koševa u karijeri).


Bivši ex-YU igrači u NBA-u
Predrag Stojaković, Dino Rađa, Dražen Petrović, Predrag Danilović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Nenad Krstić, Gordan Giriček, Vladimir Radmanović, Predrag Drobnjak, Primož Brezec, Marko Jarić, Boštjan Nachbar, Radoslav Nesterović, Darko Miličić, Željko Rebrača, Aleksandar Vujačić, Žan Tabak, Ratko Varda, Aleksandar Pavlović, Žarko Čabarkapa, Roko Leni Ukić, Zoran Planinić, Aleksandar Đorđević, Predrag Savović, Radisav Ćurčić, Stojko Vranković, Mario Kasun, Žarko Paspalj, Mirsad Jahović (Turkcan), Dalibor Bagarić, Marko Milič, Dragan Tarlać, Igor Rakočević, Uroš Slokar, Miloš Babić, Bruno Šundov, Aleksandar Radojević, Damir Markota, Kosta Perović, Rastko Cvetković, Slavko Vraneš, Mile Ilić

NAJBOLJI IGRAČI IZ EX-YU
(po prosjeku koševa)

Igrač - broj sezona - prosjek koševa
Predrag Stojaković - 13 (1998-11) - 17.0
Dino Rađa - 4 (1993-97) - 16.7
Dražen Petrović - 4 (1989-93) - 15.4
Predrag Danilović - 2 (1995-97) - 12.8
Vlade Divac - 16 (1989-05) - 11.8
Toni Kukoč - 13 (1993-06) - 11.6