nevjerojatan podatak

Znate li koliko dugo Barcelona nije dopustila da utakmicu rješava pucanje penala?

24.05.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Nogometaši Barcelone čak 21 godinu nisu u svojim službenim nogometnim nokaut utakmicama dopustili da penali odlučuju njihovu sudbinu, koji su im ostali u ružnom sjećanju u finalu Kupa prvaka protiv Steaue 1986. godine...

Ako pitate navijače Barcelone, pucanje penala definitivno im nije u dobrom sjećanju, jer jedno od najbolnijih iskustava katalonskog kluba upravo je vezano uz ovakav način odlučivanja ishoda utakmice.

  • +12
Liverpool - Barcelona (uzvratna utakmica polufinala Lige prvaka) Izvor: Pixsell / Autor: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Naime, u finalu Kupa prvaka 1986. godine Barcelona je kao veliki favorit ušla u dvoboj s rumunjskom Steauom, ali nije uspjela pobijediti u regularnom dijelu susreta.

Na užas trenera Terryja Venablesa, niti jedan igrač Barce nije zabio s bijele točke. Alexandra, Pedraza, Pichi Alonso i Marcos zaustavljeni su od golmana Helmutha Duckadama,a Steaua je s 2:0 trijumfirala i zahvaljujući penalima osvojila svoju jedinu titulu prvaka Europe.

Barcelona je morala čekati još šest godina da po prvi put osvoji Kup prvaka, a zanimljivo, u moderno doba se pobrinula da više penali ne odlučuju o njezinoj sudbini i zatim dodala još četiri titule prvaka Europe.

Posljednji put odlučivali su penali u nokaut utakmicama katalonskog kluba davne 1998. godine u Kupu kralja protiv Mallorce, nakon čega ih 21 godinu više nije bilo.

Ponovilo se to i ove sezone u Ligi prvaka kada protiv Liverpoola nogometaši Barcelone unatoč prednosti 3:0 nisu uspjeli na Anfieldu ući niti u produžetak, no španjolski mediji vjeruju da bi se ova serija mogla prekinuti upravo u subotu u finalu Kupa kralja.

Naime, Valencia se pokazala kao specijalist za tvrdu igru i remizirala je čak 16 puta u Primeri, a neriješeni rezultati nisu strani ni Barceloni u završnici sezone pa na stadionu Benito Villamarin definitivno postoje izgledi da nakon više od dva desetljeća odlučuju penali u jednom dvoboju katalonskog kluba. No, Messi, Rakitić i društvo učinit će sve što je u njihovoj moći da se to ne dogodi...