USPJEH U KINI

Zlato na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku; sjajni Borna Čujić!

14.11.2016 u 15:43

Bionic
Reading

U kineskom gradu Guangzhou proteklih tjedan dana održavalo se Svjetsko juniorsko prvenstvo u Sportskom penjanju. Hrvatsku su predstavljali Jani Zoraj u kategoriji Youth B (Ž) te Borna Čujić u kategoriji juniora. Međutim, da će se Borna Čujić u Hrvatsku vratiti kao juniorski prvak svijeta, malo tko se mogao nadati

Oboje naših natjecatelja nastupilo je u sve tri discipline (boulder, lead i speed). Postigli su vrlo zapažene rezultate, no vrhunac svega zbio se posljednjeg dana kada je na rasporedu bilo finale discipline bouldering.

Nitko nije mogao pretpostaviti što će se dogoditi. Borna je u finale, u koje ide samo šest natjecatelja ušao s trećim rezultatom iz polufinala, no i dalje nije smatran favoritom. No već u prvom od četiri zadana finalna smjera pokazalo se da Borna misli ozbiljno: jedini ga je popeo!

Sljedeći smjer popeo je on i još dvojica natjecatelja. Postalo je jasno da je medalja u igri. Treći smjer bio je najteži. Tu Borna nije dobio čak niti bonus, no srećom nitko nije popeo taj smjer.

Medalja je bila sigurna, a zadnji smjer je odlučivao. Penje ga najprije Englez Bossi, pa Švicarac Ometz. Borna ako popne postaje prvak svijeta! To se i dogodilo! S tri popeta smjera Borna osvaja prvu medalju za Hrvatsku ikad na ovako velikim natjecanjima - i to zlatnu. Svjetsku! Postao je juniorski prvak svijeta!

Na svom zadnjem juniorskom natjecanju, na kojeg je otišao s upalom živca ishijadikusa i u bolovima od kojih desetak dana prije natjecanja nije trenirao.

U ostalim disciplinama koje Borna nije posebno trenirao ostvario je sljedeće rezultate:

Brzinsko: 22. mjesto
Težinsko: 28. mjesto

Jani Zoraj također je bila odlična te se u disciplini težinsko (lead) plasirala u finale gdje je bila šesta.

U brzinskom natjecanju bila je 22., dok se u disciplini bouldering plasirala u polufinale te zauzela 12. mjesto.