RONJENJE NA DAH

Zlato i dva srebra za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu

27.06.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Prvog dana finala Svjetskog bazensko prvenstvo u ronjenju na dah koje se do subote održava u Beogradu, hrvatski reprezentativci opravdali su status favorita osvojivši tri medalje, jedno zlato i dva srebra...

U muškoj konkurenciji finala u disciplini dinamika bez peraja (ronjenje u dalj bez peraja) zlato je osvojio Goran Čolak preronivši 206 metara. Time je Goran trenutno postao aktualni svjetski prvak u svim bazenskim disciplinama (od 2011. godine svjetski je prvak u statici i dinamici s perajama te aktualni svjetski rekorder u dinamici s perajama), kao i aktualni timski svjetski prvak. Osim njega, ovakav status nikada nije postigao niti jedan natjecatelj u povijesti svjetskoga natjecanja u ronjenju na dah.

Za veliko iznenađenje svjetskoga prvenstva pobrinuo se naš mladi debitant Vanja Peleš koji je preronio 200 metara i osvojio srebrnu medalju ostavivši iza sebe nekoliko favorita, velikih svjetskih imena kao što su William Trubridge iz Novoga Zelanda, Aleksey Molchanov iz Rusije.

Da uspjeh Hrvata bude veći, naša mlada reprezentativka Katarina Turčinović je u ženskoj konkurenciji finala preronila 175 metara, što je 12 metara više od svjetskoga rekorda, ali to joj nije bilo dovoljno za osvajanje zlatne medalje te se morala zadovoljiti srebrom, iza najiskusnije natjecateljice svijeta - Ruskinje Natalije Molchanove koja je postavila novi svjetski rekord preronivši 182 metra.

Naša druga reprezentativka Lidija Lijić Vulić je preronivši 152 metra ostvarila svoj najbolji rezultat i zauzela vrlo dobro peto mjesto.

Rezultati finala:
1. Goran Čolak Hrvatska (206 m - nacionalni rekord)
2. Vanja Peleš Hrvatska (200 m)
3. Alexey Molchanov Rusija (195 m - nacionalni rekord)

1. Natalia Molchanova Rusija (182 m - svjetski rekord)
2. Katarina Turčinović Hrvatska (175 m - nacionalni rekord)
3. Amber Bourke Australija (164 m - nacionalni rekord)

Sutra su na redu finale za disciplinu dinamika s perajama u kojima nastupaju naši reprezentativci Katarina Turčinović, Lidija Lijić Vulić i Goran Čolak.