NOGOMETNI ZOMBIJI

Živi igrači koje su proglasili mrtvima

22.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Vjerojatno najkvalitetniji nogometni magazin, FourFourTwo, u novom izdanju donosi pregled igrača koje su mediji ili prijatelji proglasili mrtvima, a kasnije se ispostavilo da je s njima sve u redu. Ima klasičnih pogrešaka, ali i zaista bizarnih priča

Tommy Farrer

Igrač engleskog niželigaša Bishop Aucklanda jedan je od rijetkih koji su imali privilegiju živi dočekati minutu šutnje u svoju čast. Početkom ove godine, dok je 86-godišnji Tommy otišao u dućan, novinari su nazvali njegovu ženu i izrazili joj sućut. Gospođa je začuđenom predsjedniku kluba rekla da se muž vraća kroz pet minuta, pa može nazvati opet i osobno mu izraziti sućut. 'Žao mi je zbog navijača, koji su po hladnoći stajali čitavu minutu, vrijeme je da sahranimo ovu priču', rekao je sutradan duhoviti Farrer.

Paul Gascoigne

Legendarni Gazza veći dio prošlog ljeta proveo je na europskoj turneji s Iron Maidenom, a ne treba posebno naglašavati da je alkohol bio lajtmotiv tog putovanja. Senzacija željni otočki mediji tako su načuli da je Gascoigne izvršio samoubojstvo i ta je vijest prošlog rujna prostrujala Engleskom. Čak je i renomirani Sky Sports ubrzano radio na opširnom posthumnom prilogu. Kada je saznao za trač, Gascoigne je rekao: 'Čuo sam da sam umro, ali raspitao sam se kod ljudi i ispalo je da to nije istina'.

Ernst Jean Joseph

Kada se Haiti 1974. plasirao na Svjetsko nogometno prvenstvo bio je to nacionalni praznik. No šok je došao kada je najpopularniji igrač te generacije Ernst Jean Joseph pao na dopinškom testu. Haiti je uvjerljivo izgubio sva tri susreta, a po Josepha su došli vladini agenti koji su ga odveli na raport predsjedniku Duvalieru. Suigrači su bili uvjereni da ga je diktator dao ubiti, no on im se kasnije pridružio i prepričao da je 'sve bilo u redu, ostalo je na jezikovoj juhi'.

Malcom MacDonald

Sjajni strijelac Newcastlea, Lutona i Arsenala karijeru je završio zbog ozljede koljena i, teško bi ga se po tome moglo nazvati iznimkom, odao se alkoholu, kojega se riješio krajem devedesetih. Do svega toga ne bi došlo da je novinarska informacija bila točna. Još dok je igrao za Arsenal lokalni mediji pustili su priču da je poginuo u prometnoj nesreći na londonskoj obilaznici. 'Mogu vam potvrditi da sam itekako živ, a dok je tako neću razgovarati s novinarima koji su pustili ovu vijest', ljut je bio MacDonald, kojega su navijači tada zvali Supermac.

Duckadamove genijalne obrane u Sevilli 1986.
Helmuth Duckadam

Rumunjski vratar u povijest je ušao u finalu Kupa prvaka 1986. u Sevilli kada je Barceloni obranio četiri uzastopna penala i Steaui donio naslov kontinentalnog prvaka. Klupski mecena, tadašnji diktator Nicolae Ceausescu, u euforiji je igračima obećao automobile na dar. Duckadam nije bio oduševljen izdašnošću predsjednika i to je javno govorio. Tijekom ljeta je nestao i govorilo se da ga je zloglasna tajna služba Securitate ubila ili mu odsjekla ruke, no ekscentrik se vratio pet godina kasnije i nastavio nastupati za niželigaški Vagonul.

Mulamba Ndage

Strijelac devet golova s Afričkog kupa nacija iz 1974. tijekom istog turnira 24 godine kasnije proglašen je mrtvim. Za smrt popularnog Zairca ponovno je okrivljen bio diktator (Mobutu), no ni ta pretpostavka nije bila točna. Lani, deset godina kasnije, pojavio se u Južnoafričkoj Republici i znatiželjnicima ispalio: 'Znate, u Kongu se nije teško izgubiti'.

Jorge Olguin

Stup obrane argentinskog sastava koji je 1978. osvojio naslov svjetskog prvaka nije se bojao davati političke ocjene. Javno se protivio vojnoj hunti tijekom sedamdesetih, a kada je 20 godina kasnije nestao mnogi su to povezali sa zakašnjelom odmazdom. No ubojstvo se nije dogodilo, branič se vratio dvije godine kasnije uz objašnjenje: 'Bio sam na Andama u potrazi za svojom spiritualnom stranom'.

Ferenc Puskas

Tijekom 1956. u Mađarskoj je buknula revolucija uperena protiv okupatorskog sovjetskog režima, a takve pokušaje Crvena armija je u pravilu gušila u potocima krvi. Tijekom dva tjedna borbi informacije su teško prolazile u inozemstvo, no kao bomba je odjeknula vijest da je Puskas poginuo na jednoj od barikada u Budimpešti. Istog dana došao je demanti, Puskas je uspio pobjeći i u Realu nastaviti karijeru, koju je L'Equipe ocijenio kao najveću u 20. stoljeću.

Sandy Young

Najbizarnija priča vezana je uz napadača Evertona s početka 20. stoljeća. Alexander Young, zvan Sandy, bio je i povremeni škotski reprezentativac, no nakon završetka karijere nešto je otišlo u krivom smjeru. Prva verzija njegove smrti bila je da je obješen nakon krađe ovaca u Australiji, a kasnije se pričalo i da je umro u zatvoru u Edinburghu nakon osude za ubojstvo. I onda, 1959. kada je imao 79 godina, Young se vratio i priznao da se ne sjeća što se dogodilo u posljednjih 20 godina.

Abbas Rahim Zair

Najbliže smrti došao je irački napadač koji je 1997. promašio penal protiv Jordana. Završio je na razgovoru kod Sadamovog sina Udaya Huseina, čovjeka zaduženog za sport, koji je osobno javio Zairovoj obitelji da je igrač preminuo. Kada su ga već oplakali, tri tjedna kasnije izmučeni Zair pušten je na slobodu. 'Kraj priče', bio je njegov jedini komentar.