Buljat za tportal

Zadranin koji je nosio dres i Dinama i Hajduka otkrio najveću snagu Modrih; rekao je iskreno što danas misli o bivšem suigraču Nikoli Kaliniću

08.07.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Ove subote od 20 sati na maksimirskom stadionu igra se SuperSport Superkup (MAXsport 1, MAXtv), a u njegovom 13. izdanju snage će odmjeriti prvak Dinamo i osvajač Kupa Hajduk. O utakmici se priča već danima, što je samo potvrda koliku je pozornost, posebice nakon vrlo izjednačene i neizvjesne prošle sezone, privukao domaći nogomet. I zato je derbi najvećih suparnika najbolja uvertira u novo prvenstvo

Kome će biti sretno 13. izdanje Superkupa? Dinamo ima dosad šest osvojenih trofeja, Hajduk ih ima pet (op.a. još jedno osvojila je Rijeka), a ova su se dva kluba dosad susrela međusobno šest puta u tim ogledima te je rezultat izjednačen, 3:3.

Naravno, ambicije i jednih i drugih su pobjedničke, pa se i Modri i Bili nadaju osvajanju prvog trofeja sezone.

Među igračima koji su nosili oba dresa jest i danas 40-godišnji Marijan Buljat, koji je s Dinamom osvojio tri prvenstva i dva kupa, te jedan Superkup, dok s Hajdukom pamti tek nastup u finalu Kupa.

'Imam doma još tu medalju iz Superkupa, pobijedili smo Rijeku 4:1, uz dva gola Eduarda, te gol Modrića i Etta', prisjetio se Buljat, inače rođeni Zadranin, pa je logično pitanje jednom Dalmatincu, kakve su emocije kada su u pitanju okršaji dva najveća hrvatska kluba.

'Nosio sam dres Dinama četiri godine, isto toliko i Hajduka. Već desetak godina ne igram, ali pratim sve te utakmice. Naravno, veće su emocije bile dok sam ih igrao. 'Lipo' mi je sjetiti ih se, volim ih pogledati. Hvala Bogu, sada se Hajduk digao, konkurirat će Dinamu, a ako bude trajao kao i prošlu sezonu, to je dobro i za prvenstvo, i za jedne i za druge, da ima što više neizvjesnosti, samim time i draži u tim pobjedama'.

Nakon neizvjesne prošle sezone, u Hajduku se u (n)ovoj sezoni nadaju još tom jednom iskoraku. No, tko je odradio bolji posao tijekom prijelaznog roka?

'Dinamo i dalje drži tu konstantu, nitko im od ključnih igrača nije otišao. A pri tom su se pojačali Josipom Drmićem. Hajduk je također ostao na okupu, izuzev Ferra i Katića. Ali doveli su Borevkovića. No, derbi je derbi, ja sam ih igrao, mislim 15-tak. Meni je uvijek bilo, što u 'bilom' dresu, što u plavom, lakše igrati u gostima. Ali sada opet, prednost je domaći teren, publika. I ako ti krene dobro, publika ti dâ dodatnih 30 posto, kako se kaže, vjetra u leđa. No, teško je prognozirati. Dinamo je opet favorit, traje godinama, ima bolju momčad. Ali Hajduk u toj jednoj utakmici će ići na sve ili ništa. I imat će manje pritiska'.

Zašto vam je bilo lakše igrati u gostima?

'Pa zato što su to jedina dva kluba u kojima se očekuju pobjede u svakoj utakmici. A jedan drugome su najveći konkurenti. I onda ako se izgubi od najvećeg konkurenta na njegovom terenu, nije takva tragedija, nije takav pritisak'.

Koliko pripremne utakmice mogu biti pokazatelj trenutne forme, ali i koliko mogu utjecati na sigurnost momčadi? Naime, Hajduk u četiri utakmice nema ni jednu pobjedu.

'Teško je tu bilo što pametno komentirati, jer igračima su noge teške. Treneri u tim pripremnim utakmica puno toga mijenjaju, eksperimentiraju. Nisu neko mjerilo, kako će se odraziti na sezonu. Opet, ja sam pripreme prolazio i s jednima i s drugima. Sjećam se, nekad smo na pripremama sve pobjeđivali, pa bi u prvenstvu krenuli loše. Isto tako znalo je biti i obrnuto'.

Od igrača koji će istrčati u subotu, na obje strane, bili ste suigrač Nikoli Kaliniću?

'Dobar igrač, pravi, robustan. Bio je u to vrijeme i Lovre (op.a., Kalinić), ali on je bio drugi, treći golman. Naravno, aktivan je već tada bio i Ademi, ali on je u to vrijeme još nosio dres Šibenika. Kale je i dobar dečko, pravi igrač, iskusan, željan, gladan Hajduka. Mogao je još trajati u Europi. Imao je i sada dosta ponuda, ali svaka mu čast, ostao je kući. Što je dobro za hrvatski nogomet i za Hajduk. Valjda je i on zadovoljan'.

Za koga ćete navijati u subotu?

'Igrao sam u oba kluba, pa da sam sada neki zagriženi navijač jednih ili drugih, nisam. Navijač sam isključivo dobrog nogometa, a kada igraju u Europi navijam i za jedne i za druge. Naravno, u domaćem prvenstvu želim da bude što manje problema, odnosno da pobijedi nogomet i da se priča samo o utakmici', zaključio je Buljat, ponosni tata dviju devetomjesečnih djevojčica, Nike i Kiare.

Dvoboj SuperSport Superkupa možete gledati na novom MAXSport 1 kanalu na 12.poziciji MAXtv-a u Osnovnom paketu.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.