ZABRANA NASTUPA

Za razliku od MOO-a, čelnici svjetske atletike nemaju popusta za Ruse i Bjeloruse

09.12.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Svjetska atletika nastavit će ne dopuštati atletičarima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima pod svojim okriljem.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je donio odluku kojom se sportašima navedenih zemalja dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. pod neutralnim simbolima.

'Stav našeg Saveza ostaje nepromijenjen. Ne mogu tome ništa dodati', rekao je predsjednik Sebastian Coe u izjavi za medije nakon petkovog sastanka krovne međunarodne atletske federacije u Monte Carlu.

U ožujku je Svjetska atletika odlučila da zbog agresije na Ukrajinu Rusiji i Bjelorusiji neće biti dopušteno natjecanje na međunarodnim natjecanjima, čak ni pod neutralnim simbolima.

U okviru svjetske federacije osnovali su radnu skupinu koja će procijeniti mogu li se i kada ruski i bjeloruski sportaši vratiti natjecanjima. Skupina će razmotriti 'jesu li sankcije dovoljne ili ih treba zamijeniti, dodati ili modificirati drugim sankcijama', dodao je World Athletics u izjavi za javnost.

U međuvremenu, skupina će također ispitati uvjete i kriterije koji se moraju uspostaviti 'kako bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućilo sudjelovanje u Svjetskoj atletskoj seriji ili Olimpijskim igrama u nekom trenutku u budućnosti'.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'