'PAO' IZRAEL

Vujčić odveo Hrvatsku do startne pobjede

07.09.2009 u 20:29

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je pobjedu u prvoj utakmici skupine A na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Izrael je dugo prijetio, no zahvaljujući ponajprije Vujčiću, a onda i Planiniću, reprezentativci Jasmina Repeše ostvarili su na kraju plus sedam (86:79)

Hrvatski košarkaši teškom mukom stigli su do prve pobjede na Europskom prvenstvu u Poljskoj te ostvarili zacrtano uoči starta natjecanja. Pobjeda 86:79 (25:17, 17:20, 17:22, 27:20) izborena je prvenstveno dobrim napadom, a već u narednoj utakmici protiv Grčke (utorak u 19.15 sati) i obrana će morati odraditi svoj dio.

Prvo poluvrijeme, ili barem veći dio njega, Hrvatska je odigrala vrlo dobro u napadu, naši centri izvrsno su skakali u suparničkom reketu i unatoč lošoj obrani održavali rezultatsku prednost. Izbornik Jasmin Repeša krenuo je protiv Izraelaca s Kusom, Rozićem, Banićem, Ukićem i Kasunom, mijenjajući centarski par s Nicevićem i Vujčićem te bekove s Planinićem i Popovićem. Hrvatska je u dobrom dijelu prvih 20 minuta imala 10 razlike, i to ponajviše zahvaljujući nevjerojatnih 13 napadačkih skokova, više od ukupnog broja izraelskih skokova (dva napadačka, 10 obrambenih).

No Eliyahu i društvo u plavim dresovima ipak se do poluvremena uspjelo sabrati i smanjiti prednost Hrvatske na sasvim solidnih minus pet (37:42). Istina, to su naši suparnici više trebali zahvaliti lošem protoku lopte u hrvatskom napadu, te brojnim izgubljenim loptama, no ne može se poreći da igrači Zvija Sherfa znali su iskoristiti ponuđenu priliku.

U drugom dijelu Izraelci su ipak sustigli i prestigli Hrvatsku. Ukić je promašivao bacanja, Haplerin je pogađao u nekoliko pokušaja iz svih mogućih pozicija i na semaforu je vrlo brzo svijetlilo 48:50. Pet minuta prije kraja treće četvrtine Izraelci su prvi put poveli.

Srećom po Repešu i našu reprezentaciju, u tom trenutku proigrao je Nikola Vujčić, Zoran Planinić je također odigrao izvrsnu rolu, a kad je Popović pogodio tricu s osam metara četiri minute prije kraja utakmice za 75:71, bilo je jasno da bi to ipak mogla biti hrvatska večer u Poljskoj. Istina, Eliyahu nam je i dalje trpao koš, proradila je i trica Izraelaca, no u posljednjih minutu, dvije izraelski košarkaši jednostavno nisu imali koncentracije za uzvratiti. Lopte su ih pogađale u nogu, klizile iz ruku u aut, a Popović je rutinirano kao glavni razigravač priveo susret kraju.

Hrvatska: Roko-Leni Ukić 13, Davor Kus 13, Marko Popović 13, Nikola Vujčić 21, Nikola Prkačin, Marin Rozić 3, Zoran Planinić 9, Mario Stojić, Krešimir Lončar, Marko Banić 2, Sandro Nicević 4, Mario Kasun 8

Izrael: Moran Roth, Yuval Naimy, Gal Mekel 16, Raviv Limonad, Guy Pnini, Yotam Halperin 5, Tal Burstein 10, Lior Eliyahu 31, Moshe Mizrahi, Ido Kozikaro 12, Yaniv Green 5, Amit Tamir

Svi rezultati:

Skupina A:
Hrvatska - Izrael 86:79
Grčka - Makedonija 86:54

Skupina B:
Rusija - Latvija 81:68
Francuska - Njemačka 70:65

Skupina C:
Slovenija - Velika Britanija 72:59
Španjolska - Srbija 57:66

Skupina D:

Poljska - Bugarska 90:78
Litva - Turska 84:76