MALO GLEDATELJA

Vonn i Riesch uvjerljive, Nika i Ana među 30

04.01.2009 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon prve vožnje sljemenskog slaloma vodeća je Amerikanka Lindsey Vonn. Ona i Maria Riesch, dvije vodeće skijašice Svjetskog kupa, bile su uvjerljive u odnosu na konkurenciju. Hrvatske predstavnice nisu briljirale, ali Nika i Ana će voziti u drugoj rundi

Prvu slalomsku vožnju prvi put u karijeri otvorila je Amerikanka Lindsey Vonn. Iako je bila predviđena kao broj dva, Nicole Hosp se ozlijedila na posljednjem treningu i morala je odustati. Vonn, vodeća skijašica Svjetskog kupa, iskoristila je vrhunske uvjete i odvezla tako da pred drugu rundu ima sjajnu priliku za novu pobjedu u Svjetskom kupu.

Najveća konkurentica bit će joj sjajna prijateljica i djevojka koja je slavila na dva posljednja slaloma, Njemica Maria Riesch. Nakon njih dvije smjestila se Slovakinja Zuzulova, a to su ujedno bile i kronološki prve tri skijašice na stazi.

Ana Jelušić je imala startni broj 14, no nije uspjela ući u borbu za vrh.

'Staza je nekako gruba. Pokušavala sam napadati, ali takav pristup me je više usporavao nego što mi je pomogao'
, rekla je na cilju razočarana Riječanka.

Već na prvom prolazu imala je zaostatak veći od sekunde, a na cilju je bila sporija za 3,30 sekundi od Vonn.

Nakon desetak minuta sa starta je krenula Nika Fleiss. Ona je vozila mirnije, no na prvoj prijelomnici su došli veći problemi i do kraja staze nije mogla zaustaviti rast zaostatka za vodećima. U cilj je ušla sa zaostatkom od 3,59 sekundi.

'Što da kažem, htjela sam čim bolje. Nakon prve greške sam se prepala da ne izletim i taj strah mi je oduzeo agresivnost. Sad se mogu samo moliti za plasman u drugu vožnju', priznala je Nika.

Do kraja prve vožnje nastupile su još tri hrvatske predstavnice. Sofija Novoselić i Matea Ferk nisu uspjele doći do cilja, dok je 17-godišnja Tea Palić svoj debi u Svjetskom kupu okončala na 50. mjestu od 76 natjecateljica.

Peto izdanje ženskog zagrebačkog slaloma nije privuklo niti približan broj gledatelja kao prethodnih godina. Sektori za elitu, za koji se gotovo sve ulaznice dijele besplatno, bili su popunjeni, no sektori predviđeni za građanstvo bili su poluprazni. Za očekivati je da će u drugoj vožnji, po tom pitanju, situacija ipak biti nešto bolja.

Druga vožnja počinje u 12.30 sati, a u 16 sati na rasporedu je utrka legendi, na kojoj će nastupiti i Janica Kostelić.

PRVA VOŽNJA, POREDAK:

1. Lindsey Vonn (SAD) 58.17
2. Maria Riesch (NJEM) +0.43
3. Veronika Zuzulova (SVK) +1.12
4. Šarka Zahrobska (ČEŠ) +1.62
5. Sandrine Aubert (FRA) +1.91

18. ANA JELUŠIĆ +3.30
23. NIKA FLEISS +3.59