TOP ANALIZA

Voljeli ga ili mrzili, Mourinho je vrhunski trener

11.11.2012 u 19:18

Bionic
Reading

Što Joséa Mourinha još drži na klupi Reala? Što je uzrok dosta lošem učinku u proteklom periodu? Koliko dugo će ostati na kormilu toga kluba?

To su samo neka pitanja koja smo vam postavili na community portalu Tribina.hr u temi pod nazivom 'José Mourinho - njegov dosadašnji učinak u Realu'.

Korisnik Tribine diplomat tako je napisao i svoje mišljenje:

José Mourinho je definitivno poseban lik i kao takav idealan za svakakve analize. Bahat, samouvjeren, odlučan, ali i vrlo omiljen među igračima. Sam za sebe voli reći da je The Special One, kako su ga na prozvali dok je vodio Chelsea. Trenerska karijera mu se od početka razvijala kao po idealnom scenariju, na veliku scenu stupio je dolaskom za trenera Porta, ostvarivši fenomenalne rezultate s ovim portugalskim velikanom, da bi na poziv Romana Abramoviča otišao u Chelsea i tamo nastavio graditi svoj imidž pobjednika.
U Chelseaju je također ostvario velike stvari, osvajao domaća prvenstva i kupove, no nije uspio u glavnom cilju Abramoviča, osvojiti Ligu Prvaka. Nakon lošeg ulaska u sezone 2007/2008. dobiva otkaz i na kraju sezone preuzima milanski Inter gdje je također dobio zadatak osvojiti Ligu Prvaka, s obzirom na to da je i njegov prethodnik Roberto Mancini uspješno osvajao Serie A, no bez konkretnog učinka u Europi. Ovdje u drugoj sezoni čini čudo, osvaja ligu, kup i, najvažnije, Ligu Prvaka izbacivši u polufinalu i Barcelonu. Tada dolazi poziv od Reala koji nije mogao odbiti i počinje njegova avantura u Madridu.

Njegov učinak u Realu nije previše impresivan, no opet, nije ni zanemariv. U prvoj sezoni uzeo je samo Kup Kralja, no pobijedivši Barcelonu u finalu, tako da i to ima težinu;  u ligi je bivao dotučen od te iste Barcelone, a i u polufinalu Lige Prvaka su mu Katalonci stali na kraj.

Zanimljiva je povijest njegovih odnosa s Barcelonom, devedesetih u vrijeme kad je Bobby Robson bio trener Barcelone, Mourinho mu je bio prevoditelj, da bi kasnije razvio veliki osobni rivalitet s Barcelonom vodivši Chelsea, Inter i Real Madrid. Po mom mišljenju, čak je i pretjerao sa svojim ponašanjem protiv Barcelone kad je prošlosezonskog pomoćnog trenera i sadašnjeg prvog trenera Barcelone ubo prstom u oko u jednoj gužvi.

José Mourinho mix

Uključite se i vi u raspravu

Registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika diplomat.

Odradio je u prethodnoj sezoni savršen posao u prvenstvu, premoćno osvojivši naslov i tako prekinuvši Barceloninu trogodišnju dominaciju u Primeri.

U Ligi Prvaka je ispao u drami od Bayerna i tu je, po meni, morao ići do kraja, s obzirom na to da mu se ždrijeb potpuno otvorio ispadanjem Barcelone od Chelseaja. Ipak, sve u svemu zadovoljavajuća sezona, puno uspješnija od prve.

U ovu sezonu Real je ušao mlako i vjerojatno već izgubio Primeru, s obzirom na Barceloninih +8. Gledao sam ih i u Ligi Prvaka i meni to ne djeluje kao momčad koja će otići do kraja ove sezone, a očito da će Mourinhov fokus ove sezone biti na tome.

Nakon razrade po sezonama, pozabavimo se pitanjima koja su postavljena u tekstu:

Je li Mourinho zaslužio otkaz?

Po meni apsolutno ne, zato što ne vidim tko bi ga mogao zamijeniti i tko bi mogao više izvući iz ovakve ekipe. Razloge što nije osvojio više toga možemo tražiti i u Barceloni, momčadi koja je možda i najbolja momčad svih vremena i pored takve ekipe se teško naosvajati, a opet Mourinho je, ne gledajući ovu sezonu, uzeo u domaćim natjecanjima isto koliko i Barcelona, jednu ligu i jedan kup. Jedino je u Ligi Prvaka u minusu i to mu je možda i najveća greška jer je igrački gledano u polufinalu prošle sezone ispao od slabije momčadi (Bayerna), a mogao se dočepati najvažnijeg trofeja bez da je morao poraziti Barcelonu. Uglavnom, po meni nije zaslužio otkaz, no da je trebao osvojiti Ligu Prvaka prošle sezone, gledano kako se razvila situacija od polufinala, jest.


Što je uzrok dosta lošem učinku u proteklom periodu?

Hm, teško pitanje, ali rekao bih da momčad Reala nije ušla s istom željom kao lani u sezonu. Završili su sezonu kao prvaci Španjolske i napravili veliku proslavu koja je pokazala koliko im je taj naslov značio, no očito su doživjeli nakon toga i veliko pražnjenje i nisu gladni ušli u ovu sezonu, što ih je koštalo nekoliko kikseva u uvodu prvenstva. Na njihovu nesreću Barcelona je krenula savršeno i sada kad su se konsolidirali, razlika je vjerojatno prevelika i nedostižna.

Koliko dugo će ostati na kormilu toga kluba i u kojem je klubu do sada najviše pokazao?

Teško je prognozirati koliko će se još zadržati u Realu, s obzirom na to da je dosad najduže u jednom klubu ostao tri sezone (Chelsea), a upravo mu teče treća sezona u Realu, ali smatram da neće dobiti otkaz usred sezone, nego će rastanak biti obavljen nakon završetka sezone. Hoće li to biti na kraju ove sezone, ovisi o rezultatima koje postigne, mada ako osvoji Ligu Prvaka i ako ne osvoji, moguć je odlazak. U prvom slučaju možda sam ode kako bi potražio novu motivaciju, s obzirom na to da je s Realom uzeo sve, a u drugom možda ga se i klub odluči riješiti ako ih ostavi bez ijednog trofeja ili eventualno samo s Kupom Kralja obzirom da je prvenstvo vjerujem izgubljeno. A opet, moguće da i u jednom i u drugom slučaju ostane na klupi i sljedeće sezone pokuša još jednom odvesti Real na sam vrh.

Za mene je najviše pokazao u svom mandatu u Interu jer je momčad koja dugo prije toga nije bila ni blizu europskog vrha (jedno polufinale Lige Prvaka 2002/2003) u dvije sezone doveo na tron, pritom izbacivši Chelsea, Barcelonu i Bayern.

Zaključak

Voljeli ga ili mrzili, mora se priznati da je vrhunski trener koji je ostvario vrhunske rezultate u više klubova u više različitih zemalja, pokazujući na taj način da se može prilagoditi raznim stilovima igre koji variraju u svakoj zemlji.

Čovjek je koji se vodi onom izrekom da cilj opravdava sredstvo i ne preza ni od kakvih radnji da bi ostvario željeni naum. Upravo zbog takvih stvari je jedan od onih koje možete ili voljeti ili mrziti, nema trećeg.