OPET PROMJENE

Vlada izrađuje novi, cjelovit, zakon o sportu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2016 17:07
  • Objavljeno 01.03.2016 u 17:06
gimnastika (neutralna)

gimnastika (neutralna)

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u utorak je u Kaštel Novom najavio kako će sadašnja vlada donijeti Strategiju o sportu u Hrvatskoj na temelju koje ćemo imati novi cjeloviti zakon o sportu, te je poručio kako u hrvatskom sportu nisu potrebne podjele na sjever i jug

'Hrvatskoj nedostaje jasna strategija o sportu i to će ova vlada sasvim sigurno donijeti,' izjavio je ministar nakon što je otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu osnovne škole Bijaći u Kaštel Novom.

Šustar je rekao kako treba priznati da je i u mandatima prethodnih vlada bilo napora da se napravi strategija sporta.

'Žao mi je što ona nije donesena, sigurno ćemo je dovršiti i temeljem toga imat ćemo novi cjeloviti zakon o sportu,' poručio je ministar Šustar.

Po njegovom tumačenju, ključno je da se svi ti dokumenti moraju donijeti konsenzusom, kao što je, kako je podsjetio, sada bilo s odgojem i obrazovanjem.

'Ne trebaju Hrvatskoj podjele, to je nešto što uopće nije produktivno. Dobro je da postoje različita mišljenja, međutim ona moraju biti produktivna, a ne da imamo ovu neželjenu podjelu na 'sjever' i 'jug' - to u Hrvatskoj nikome ne treba,' istaknuo je Šustar.


Zamoljen za komentar nesporazuma u vezi primjenene Zakona o sportu u Hrvatskom nogometnom savezu, ministar Šustar je rekao kako je razgovarajući sa svim dionicima tog nesporazuma stekao vrlo jak dojam da svi žele provoditi zakon i da ga nitko ne dovodi u pitanje.

'Međutim, te odredbe moraju biti jasne i to je nešto što uvijek mora vrijediti kad je primjena zakona u pitanju,' kazao je ministar Šustar podsjetivši kako se pretežito priča o vrhunskom sportu za koji se obično vežu neke negativne konotacije.

Aktualna je i polemika u koje ministarstvo treba smjestiti sport, je li mu mjesto u MZOS-u ili u nekom drugom resoru. Ministar Šustar smatra kako bi sport trebalo zadržati u sadašnjem ministarstvu jer 'sport ima ulogu odgoja u školama, a postoji i akademski sport u sklopu kojeg nas očekuju Europske sveučilišne igre u Rijeci i Zagrebu.'
"To nam daje jaki razlog da o sportu primišljamo unutar ministarstva," doda je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!