mladi iz cijele Hrvatske

Više od 1000 djece sudjelovalo na završnici Sportskih igara mladih u Rijeci

02.08.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Državna završnica Plazma Sportskih igara mladih započela je u Rijeci, a djeca i mladi iz cijele Hrvatske borili su se za titulu državnih prvaka u MIS turniru u odbojci, graničaru i atletici u sklopu Dana sporta te odbojci na pijesku

Vatreni zmajčeki iz Preloga u kategoriji 2012. godište i mlađi, te ekipa Jagoda iz Osijeka u kategoriji 2014. godište i mlađi državni su prvaci u graničaru. Vatreni zmajčeki, prošlogodišnji međunarodni prvaci, treću su godinu zaredom prvaci Hrvatske.

Najbrži u Rijeci u svojim kategorijama su Jan Božić (Koprivnica), Leona Sušac (Slavonski Brod), Jan Blašković (Križevci) i Lucija Rajković (Osijek), srebro su zaslužili Matej Drenski (Zagreb), Petra Pavlinić (Križevci), Vladimir Grubić (Vinkovci) i Nika Manot (Slavonski Brod), a na trećem mjestu su Niko Novosel (Velika Gorica), Sunčica Iveković (Virovitica), Mihael Majstorović (Požega) i Jana Uzel (Virovitica).

Medalje najboljima u graničaru i atletici dodijelio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

'Drago mi je da su se Sportske igre mladih vratile u Rijeku, i što se završnica u odigrava u našoj Dvorani mladosti. Rijeka je grad iznimno bogate sportske tradicije i grad velikih sportskih imena, iznjedrio je mnoge olimpijce, a bili smo domaćinom mnogih europskih i svjetskih prvenstava. Veseli me što ćemo tom popisu pridodati i Sportske igre mladih. Sport je važan segment u razvoju svakog djeteta, osim za zdravlje, rast i razvoj, izuzetno je bitan i za druženje te istjecanje socijalnih vještina. Zato je važno da iskoristimo ove Igre kako bismo svi zajedno prenijeli tu poruku i podržali bavljenjem sportom kod djece. Organizatorima Sportskih igara mladih čestitam i iskreno zahvaljujem što već dugi niz godina upravo to promoviraju!', rekao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Dan sporta ove je godine održan u 27 gradova u svim županijama u Hrvatskoj. Koncipiran je na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan. Graničar je najbolji primjer inkluzije koju Plazma Sportske igre mladih propagiraju jer dječaci i djevojčice igraju u miješanim timovima i na taj način jačaju svijest o ravnopravnosti kroz igru i zabavu.

Uzbudljiva finala MIS turnira u odbojci ugostila je Dvorana mladosti. Natjecanja su održana u kategoriji 2008. godište i mlađe, a zlatne ekipe su Zagi iz Zagreba te Legice iz Osijeka, a njihove sugrađanke ŽOK Osijek najbolje su u kategoriji 2005. godište i mlađe.

Kao društveno odgovorna kampanja MIS je prepoznao napore, viziju i ideje Plazma Sportskih igara mladih da djecu i mlade zajedničkim snagama potaknu na bavljenje sportom i zdravi, sportski način života. MIS turniri u odbojci održani su diljem Hrvatske, a najbolje ekipe susrele su se na Državnoj završnici Igara u Rijeci.

Utakmice odbojke na pijesku na Kantridi igrale su se između 24 ekipe. Među odbojkašicama i odbojkašima 2008. godište i mlađi najbolji u muškoj kategoriji su Je li ti neugodno (Slavonski Brod) i ekipa Daruvar, i u ženskoj kategoriji Hugo i ništa drugo (Osijek) te Wander Woman (Pula).

Više od tisuću djece iz cijele Hrvatske na Sportskim igrama mladih bilo je smješteno u Studentskom naselju Trsat, a natjecanja su se održala na čak četiri lokacije u Rijeci te je cijelim gradom vladao pravi sportski duh. Grad Rijeka i Sportske igre mladih već niz godina ostvaruju izvrsnu suradnju u promociji sporta kod djece i mladih.

Ekipe i trkači plasirali su se na Međunarodnu završnicu Plazma sportskih igara mladih koja se održava u Splitu od 21. do 25. kolovoza.

Nakon Rijeke Plazma Sportske igre mladih sele u Split gdje će se od 4. do 9. kolovoza održati državna finala Coca-Cola Cupa, Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, HP turnir u tenisu, šah, stolni tenis i Kinder Joy turnir u košarci.

Plazma Sportske igre mladih najveća su sportska amaterska manifestacija u Europi, a ove godine samo u Hrvatskoj na Igrama će sudjelovati više od 110.000 djece i mladih.