U ČLANSTVU MOO-A

Više mu ništa ne stoji na putu da ga vidimo na OI-a u Tokiju

20.02.2017 u 08:35

Bionic
Reading

Prilično nezamijećeno prošlog je tjedna obavljena velika vijest za jedan mali, ali u svijetu izuzetno cijenjeni sport a 13. veljače ostat će zabilježen u povijesti Muaythai sporta. IFMA federacija je službeno primljena u ARISF udrugu MOO-a međunarodnih sportskih federacija (Association of IOC Recognised International Sport Federations)

Moramo spomenuti da velike zasluge za taj prijevremeni ulazak pripadaju Europskom prvenstvu u Splitu. Naime, na tom je EP-u poseban gost bio predstavnik MOO-a Poljak dr. Mieczyslaw Bigoszewski koji je dao zeleno svjetlo ovom sportu za ulazak u MOO.

'Rekao je da je to bilo jedno od najbolje organiziranih prvenstava koje je posjetio. Već tada sam dobio signal da se o muaythayju ozbiljno razmišlja kao članu MOO-a, ali sada su nas sve preduhitrili i razveselili. Možda smo Poljaka smekšali i prekrasnim izletima po Dubrovniku, Zadru, Šibeniku', izjavio je Branko Cikatić, prvi čovjek spomenutog EP-a.

Europsko prvenstvo u Splitu je bilo kontrolno natjecanje i važan faktor za Međunarodni olimpijski odbor koji je 6. prosinca prošle godine odlučio da Muaythai postane članom olimpijske obitelji. IFMA je potom predala aplikaciju za ulazak u ARISF, a prošlog tjedna aplikacija IFMA-e je prihvaćena te je tako postala član ARISF-a s punim pravom glasa.

Muaythai, kod nas poznatiji kao tajlandski boks, priznata vještina pri Međunarodnom olimpijskom odboru, a što znači da bismo ga mogli gledati i na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.