CESTOVNA UTRKA

Vinokurovu zlato, hrvatski biciklisti solidni

28.07.2012 u 17:19

Bionic
Reading

Kazahstanski iskusni biciklist Aleksandr Vinokurov osvojio je zlatnu olimpijsku medalju na cestovnoj utrci u Londonu. Najveći je to uspjeh u karijeri za ovog 39-godišnjeg Kazahstanca

U karijeri je Vinokurov po četiri puta osvajao etape na Tour de Franceu i Vuelti, no u Londonu, u smiraju svoje karijere, doživio je najveći uspjeh. U dugoj borbi koja je trajala 249.5 kilometara Vinokurov se zajedno s Kolumbijcem Rigobertom Uranom odvojio od velike skupine desetak kilometara prije cilja.

Njih su dvojica zajedno vozila jedan do drugog sve do same završnice kada se Vinokurov odvojio i tako proslavio veliku pobjedu. Kolumbijcu je ostalo da se zadovolji srebrom, što je također za njega veliki uspjeh, dok je u finišu velike skupine najbolje reagirao Norvežanin Kristoff koji se okitio broncom.

Hrvatski su biciklisti bili vrlo dobri, pa su u cilj došli s glavnom skupinom koja je bila 40 sekundi sporija od zlatnog Kazahstanca. Radoslavu Rogini je tako pripalo 41., a Kristijanu Đuraseku 68. mjesto.

Recimo da su Britanci Mark Cavendish i Bradley Wiggins (100. mjesto) ostali daleko od medalje, a u zadnjem dijelu utrke je teško pao Švicarac Fabian Cancellara, inače kandidat za zlatnu medalju na ovoj utrci.