kup mu je najdraže natjecanje

[VIDEO/FOTO] Euforija u kneževini; Monaco na ovaj trofej čeka 30 godina, a Niko Kovač se 'specijalizirao' za pobjeđivanje u finalima

14.05.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Nogometaši Monaca u četvrtak su u polufinalu francuskog Kupa pobijedili četvrtoligaša Rumilly Vallierese 5:1. Tako se momčad Nike Kovača plasirala u finale koji se igra 19. svibnja, a tamo 'kneževe' čeka PSG. No, u Monacu je već zavladala euforija, predugo čekaju na ovaj trofej...

Kup je natjecanje u kojem su moguća najveća iznenađenja, često se dogodi da autsajderi iznenade favorita, a tome se sada nadaju u Monacu. Nogometaši koje vodi bivši hrvatski izbornik Niko Kovač u četvrtak su u polufinalu francuskog Kupa pobijedili četvrtoligaša Rumilly Vallierese 5:1 i izborili finale.

No, utakmica nije dobro počela za Kovačeve izabranike jer Monaco u 20. minuti golom Peugeta gubio 1:0. 'Zamirisalo' je na senzaciju, no Kovač je brzo 'posložio' svoje trupe na terenu pa je do kraja amaterska momčad iz četvrte lige dobila 'petardu', a golove su za Monaco zabili Arthur Bozon (autogol), te Tchouameni, Bena Yedder, Fabregas i Golovin.

Na kraju utakmice su igrači i stručni stožer Rumilly Vallieresea ostali doslovno bez riječi jer im je Niko Kovač sa svojim igračima u tunelu priredio iznenađenje. Svi su se nogometaši Monaca, predvođeni Nikom Kovačem, poredali u špalir te aplauzom ispratili protivnike na putu prema svlačionicama.

Ovaj je potez oduševio sve u Francuskoj, Kovač se pokazao kao pravi gospodin koji zna cijeniti protivnike, a dečki iz Rumilly Vallieresea zaslužili su više od aplauza. No, njihova je priča završena, a ona Monacova tek započinje.

Jer u kneževini je odjednom zavladala euforija, Niko Kovač radi čuda s ovom momčadi, već u prvoj sezoni može uzeti trofej. A tome se nitko nije nadao... Uz sve to, Monaco je praktički osigurao plasman u Europu sljedeće sezone, pitanje je samo za koje će se natjecanje 'kneževi' izboriti.

Pa ipak, ono što je sada najvažnije, Monaco je nakon 11 godina ponovno u finalu francuskog Kupa. Tamo ga čeka PSG, a utakmica se igra sljedeće srijede, 19. svibnja na Stade de Franceu u Parizu. Uz sve to, Monaco na pobjedu u Kupu čeka punih 30 godina, posljednji su put 'kantu' osvojili još 1991. godine!

Pa na čemu onda u Monacu temelje euforiju? Recimo to ovako, statistika je brutalno na strani Nike Kovača koji se specijalizirao za osvajanje Kupa! U trenerskoj je karijeri do sada svoje momčadi vodio na 25 utakmica u Kupu. Pobijedio je 24 puta... U svakoj od četiri pune sezone koje je odradio uveo je tri različita kluba (dva puta Eintracht Frankfurt, Bayern i sada Monaco) u finale! S Eintrachtom je prvo izgubio finale 2017. godine, no već je sljedeće slavio! A Eintracht je do njegovog dolaska čak 30 godina čekao na osvajanje Kupa. Znakovito? Da, jer i Monaco čeka 30 godina na 'kantu' Kupa!

  • +7
Rumilly Vallieres - AS Monaco, francuski Kup, polufinale, 13.5.2021. Izvor: Profimedia / Autor: PHILIPPE DESMAZES / AFP / Profimedia

'Jako sam sretan što ćemo igrati finale Kupa u Parizu i što imamo priliku igrati protiv sjajne momčadi kao što je PSG. Planovi? Idemo tamo da pobijedimo. Na početku sezone željeli smo se vratiti na pobjedničke staze, vratiti AS Monaco na vrh. Već smo izborili Europu sljedeće sezone, a sad imamo i izvrsnu priliku osvojiti trofej. U sjajnom smo nizu, ne želim svoje igrače spriječiti da sanjaju. Da, postižemo velike stvari, puno smo napravili, ali moramo nastaviti raditi i dalje', kazao je Niko Kovač nakon utakmice te prokomentirao činjenicu da se 'specijalizirao' za Kup:

'Istina, volim Kup (smijeh). Volim ove nokaut utakmice. Kao natjecatelj uvijek želim pobijediti, a naše se serija nastavlja u finalu protiv PSG-a.'

Ima li Kovač već sada neki plan za veliki finale? Kako može iznenaditi PSG?

'Očekujem sjajnu utakmicu između dvije sjajne momčadi, koja će se odigrati na sjajnom stadionu. Sretan sam što opet odlazim tamo nakon što sam tamo igrao kao igrač', kazao je Kovač i nastavio:

'PSG je sjajna momčad s vrhunskim igračima. Njihova je prednost to što u momčadi imaju više igrača koji su navikli igrati finala i osvajati trofeje. Mi ćemo u tu utakmicu ući kao autsajder, ali nismo bez šanse. Idemo igrati, nećemo se predati. Nikad se ne zna, slično mi se prije dogodilo s Eintrachtom protiv Bayerna. U Kupu je sve moguće, jedna je utakmica, veliki finale, a nama motiva neće nedostajati. Poštujemo PSG, ali također znam da i oni nas poštuju. To su dvije sjajne momčadi, vidjet ćemo kamo će nas utakmica odvesti...'