teški dani

Borna Sosa doživio je novi udarac; nakon Zlatka Dalića i Igor Bišćan ga se odrekao za EP, a zna se i zašto ga neće voditi na U-21 Euro

14.05.2021 u 07:09

Bionic
Reading

Proteklih je nekoliko dana Borna Sosa (23) morao puno toga 'progutati'. Prvo je prihvatio njemačko državljanstvo i objavio kako će igrati za 'elf', da bi potom doznao kako to ipak nije moguće zbog Fifinih pravila. U Hrvatskoj su ga zbog toga navijači na društvenim mrežama 'razapeli', a on se ponadao da će ipak dobiti Dalićev ili Bišćanov poziv za reprezentaciju. No, imat će slobodno ljeto...

U četvrtak je Borna Sosa (23) poslao 'pokajničko' pismo u kojem je pokušao objasniti sve što se događalo proteklih dana. Sada je na hrvatskoj nogometnoj javnosti da procijeni želi li mu oprostiti, a na HNS-u da ga pokuša što prije vratiti u reprezentativni ritam, bilo U-21 ili A selekcije...

No, izbornik Zlatko Dalić odmah je rekao kako na Sosu ne računa za Europsko prvenstvo, ne zato što mu nešto zamjera, već jednostavno nije u najužem krugu kandidata koje će voditi na završnicu. Nije ga Dalić otpisao, sigurno je kako će Sosa vrlo brzo dobiti priliku, možda već u nastavku kvalifikacija za plasman na SP 2022. godine.

Vjerojatno se Sosa ponadao kako bi ga onda barem izbornik hrvatske U-21 reprezentacije Igor Bišćan mogao pozvati na završnicu U-21 Eura. Jer Sosa je do sada bio standardni član te momčadi iako je prvi krug EP-a propustio zbog crvenog kartona i navodne ozljede.

Bišćan je tvrdio kako računa na Bornu Sosu, no čini se kako je promijenio mišljenje. Neki izvori tvrde da se ne radi o nikakvoj osveti ili 'disciplinskoj mjeri' za pokušaj bijega u redove njemačke reprezentacije. Baš suprotno, Igor Bišćan odlučio je poštedjeti Sosu novih neugodnosti i dodatnog pritiska!

Sosa tako Bišćanov poziv neće dobiti jer izbornik U-21 reprezentacije misli da atmosfera koja se nakon svega stvorila oko mladog igrača, u trenucima kad ga pola hrvatskog navijačkog puka smatra izdajnikom, ne bi bila nimalo ugodna za Sodu, niti bi on u takvim uvjetima mogao pružiti maksimum.

Iako se Borna Sosa stavio na raspolaganje za moguće buduće pozive izbornika, ovo će ljeto biti slobodan. Možda je za njega i tako bolje, da se situacija oko svega malo smiri.

'Proteklih se dana u mom životu dogodilo mnogo toga što je na meni ostavilo traga, posebno na mojoj sportskoj karijeri. Neću bježati od vlastite odgovornosti za situaciju u koju sam se doveo, iako sam u trenutku kad sam donosio odluku o svojoj reprezentativnoj karijeri vjerovao da činim ispravnu stvar', poručio je među ostalim Borna Sosa u svom pismu hrvatskoj javnosti.

Realno, odluka Igora Bišćana u ovom se trenutku čini razumnom, bolje je da Borna Sosa 'preskoči' završnicu U-21 Eura, a onda na jesen možda Zlatko Dalić posegne za nadarenim bekom Stuttgarta u kvalifikacijama za SP 2022. godine.