PRVI PORAZ U EUROPSKOJ LIGI

[VIDEO/FOTO] Dinamov rekordni niz stao u Londonu; najveća zvijezda Tottenhama srušila hrvatskog prvaka koji će u uzvratu loviti - čudo

11.03.2021 u 22:54

Bionic
Reading

U prvoj utakmici osmine finala Europske lige, Tottenham je u Londonu svladao Dinamo 2:0, a dvostruki strijelac za engleski sastav bio je Harry Kane

Dinamov rekordni niz stao je u britanskoj prijestolnici. Hrvatski prvak stigao je u London kao momčad koja ove sezone u osam odigranih utakmica još nije osjetila gorčinu poraza u drugom po snazi Uefinom natjecanju. Zapravo 'modri' su bili u naletu te su imali niz od šest europskih pobjeda što je klupski rekord, ali tome je došao kraj.

Nije to ništa neočekivano, Tottenham je slovio za velikog favorita, jer mu je igrački kadar sedam puta vredniji od onoga kojeg na raspolaganju ima Zoran Mamić, a uz to su Spursi i u zavidnoj formi, jer su povezali četiri trijumfa zaredom. Strateg domaćina Jose Mourinho nije se želio ni 'kockati' te je na travnjak od prve minute poslao gotovo sve najjače snage, a to je značilo da igrače hrvatskog predstavnika čeka vraški težak posao.

  • +44
Tottenham - Dinamo, osmina finala Europske lige, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Adam Davy/PIXSELL

Dinamo se hrabro postavio, dobro parirao, pokušavao nešto iz kontri, ali bilo je jasno da se namjerio na kvalitetnijeg suparnika koji nije imao podcjenjivački pristup te koji se odmah nametnuo, pritiskao i stvarao opasne situacije pred Dinamovim golom.

U 24. minuti 'modri' su morali po loptu u mrežu, a strijelac je bio Harry Kane, ubojiti engleski golgeter čija je tržišna vrijednost 120 milijuna eura, više nego što su zajedno procijenjeni svi igrači Dinama. Sve je 'zakuhao' Lamela koji je bez problema ušao u gostujući šesnaesterac. Pucao je i pogodio lijevu Livakovićevu vratnicu, ali se lopta odbila baš do usamljenog napadača Tottenhama kojem nije bilo teško iz blizine poentirati za zasluženo vodstvo 1:0.

Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Pokušao je Dinamo do odmora jednako ubojito uzvratiti preko Petkovića, ali na njegov izazov bio je spreman vratar Lloris dok je s druge strane najviše problema obrani Dinama zadavao Son. Na kraju je pogodak Kanea bio jedini u prvom dijelu...

U nastavku slična priča. Tottenham je jurno po novi pogodak, 'modri' su bili prislijeni na uzmak, čekali su svoju priliku i dočekali je u 60., ali Petković je očajno loše pucao. Samo četiri minute kasnije Mourinho je napravio trostruku zamjenu, a ušao je još jedan nogometni majstor Gareth Bale.

U 70. minuti novi pogodak Tottenhama. Aurier je ubacio s desne strane, lopta je poslije pogreške Theophilea-Catherinea došla do Kanea koji je 'valjao' svojeg nespretnog čuvara, pucao, a lopta je zatim prošla kroz noge Dinamovom stoperu i završila iza Livakovića za 2:0.

Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Desetak minuta kasnije iz slobodnjaka je prijetio i Bale, no Livaković je zaustavio njegov neugodan pokušaj s nekih 25 metara. Engleski je predstavnik u sudačkoj nadoknadi imao još dvije jako dobre prilike za povećanje vodstva. Prvo Bale iz neposredne blizine nije uspio pospremiti u mrežu ubačaj Bergwijna, dok je pokušaj Carlosa Viniciusa Livaković bez problema primirio pa se 'modri' kući vraćaju s dva gola minusa.

Uzvrat je za tjedan dana u Zagrebu, nada postoji, ali nije velika...

Dodajmo kako se u završnici utakmice ozlijedio i kapetan Arijan Ademi, šepajući je napustio teren, a njegov izostanak bio bi veliki hendikep u sljedećih 90 minuta.

I jedan zanimljiv podatak. Večerašnju utakmicu sudio je nizozemski sudac turskih korijena Serdar Gozubuyuk (35) kojem je to bilo čevrti puta da dijeli pravdu na gostovanju maksimirskom sastavu i svaki puta je Dinamo izgubio.

TOTTENHAM HOTSPUR - DINAMO 2:0

Strijelac: 1:0 Kane (24), 2:0 Kane (70)

Tottenham Hotspur: Lloris - Aurier, Sanchez, Dier, Davies - Sissoko, Ndombele (Hojbjerg, 72); Alli (Bergwijn, 64) - Lamela (Bale, 64), Son (Moura, 64); Kane (Carlos Vinicius, 84)

Dinamo: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Leovac - Majer (Kastrati, 64), Jakić, Ademi (Franjić, 90), Ivanušec - Petković (Gavranović, 78), Oršić (Atiemwen, 64)