SPORNA SITUACIJA

Vettel uvjeren da su mu suci ukrali pobjedu u Austriji: Ovo je dokaz da ima pravo?

10.07.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Iako je start Valtterija Bottasa u Austriji proglašen regularnim, Sebastiana Vettela nitko nije mogao uvjeriti u to nakon utrke, a i televizijska snimka pokazala je da su se kotači pomaknuli prije nego što su smjeli. Je li se Finac sretno izvukao bez kazne?

Nakon kontroverzne utrke u Bakuu, ni utrka u Spielbergu ove nedjelje nije mogla proći bez sporne situacije. Ovaj se put ona dogodila na samom startu, kada su se Sebastian Vettel i Daniel Ricciardo putem radio veze odmah požalili da je Bottas prerano krenuo, a sucima je trebalo pola sata da donesu odluku i zaključe da vozač Mercedes ipak nije prekršio pravila.

  • +6
Formula 1 Velika nagrada Austrije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iz FIA-e tvrde da je vrijeme reakcije finskog vozača bilo 0.2 sekunde, što je u granicama normalnog, ali Sebastian Vettel tome ne vjeruje.

'Nema šanse. Siguran sam da je prerano startao, tako je izgledalo iz moje perspektive, iako nisam ja taj koji na kraju odlučuje. Njegova reakcija nije bila normalna, bila je iznad ljudskih mogućnosti,' izjavio je 30-godišnji Nijemac nakon utrke koji smatra da bi u slučaju kazne on sigurno pobijedio te da je vozač Mercedesa dobro prošao.

Televizijska analiza također je pokazala da su se kotači počeli vrtjeti prije nego što su smjeli.

'Malo je prerano pustio kvačilo,' zaključio je komentator Skyja Marc Surer, ali i dodao:

'Vjerojatno je to bilo unutar tolerancije FIA-e. Ne znam kolika je tolerancija u njihovom mjernom sistemu, ali ako nisu ništa poduzeli, onda je valjda sve bilo u skladu s pravilima.'

Mercedesov savjetnik Niki Lauda nije impresioniran Vettelovim žalbama.

'Sve je jasno, ne znam zašto se Vettel žali,' izjavio je bivši austrijski prvak svijeta, a iz FIA-e pak naglašavaju da je njihov mjerni sustav za reakcije na startu iznimno pouzdan i da već 20 godina dobro obavlja svoj posao.

Moguće je da je Bottas zaista malo prerano krenuo, no kotači su ostali unutar startnog bloka prije nego što su se ugasila svjetla. 'Bio je to moj start života,' izjavio je Valtteri nakon utrke u Austriji, a mjerni sustav izgleda da mu daje za pravo...