STREPNJA U FERRARIJU

Vettel prkosi poput Schumachera: Na tri načina bi mogao biti kažnjen!

30.06.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Sebastian Vettel iščekuje saslušanje FIA-e 3. srpnja na kojem bi mogao biti dodatno kažnjen za nepotrebni sudar s Lewisom Hamiltonom u Azerbajdžanu. Njegov prethodnik Michael Schumacher sve je to već prošao...

Njemačka nije imala vrhunskog vozača u Formuli 1 sve do Michaela Schumachera, a danas je zahvaljujući sedmerostrukom prvaku i Sebastianu Vettelu druga najuspješnija nacija u elitnom automobilističkom natjecanju.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Azerbajdžana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, nisu samo trofeji ono što povezuje Schumija i Seba, već i ratovanje s vladajućim strukturama motosporta u kojem britanski lobi ima značajan utjecaj. A ako voziš beskompromisno i koristiš se svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima na stazi, to može biti problem.

Schumacher je u karijeri okusio kakav je osjećaj kad ti za 'zelenim stolom' oduzmu ono što si izborio na sportskom borilištu. Naknadne diskvalifikacije, dvije utrke suspenzije pa čak i oduzimanje svih bodova osvojenih u prvenstvu nisu strani Michaelu, zahvaljujući 'crnoj zastavi' u Silverstoneu i tehničkim muljanjima Benettona 1994. godine te famoznom zabijanju u Villeneuvea 1997. godine i 'parkiranju' nasred ceste u Monte Carlu 2006. godine.

U sportu u kojem je tanka granica između dopuštenog i nedopuštenog veliki je problem kad se zamjeriš bitnim ljudima u FIA-i, a istim putem kao Schumi u posljednjih godinu dana čini se da je krenuo i Sebastian Vettel koji će sljedećeg tjedna na saslušanje zbog incidenta u Azerbajdžanu, kada je u napadu bijesa bočno udario Lewisa Hamiltona.

Sebastianu Vettelu prijete sve kazne koje je Michael Schumacher u karijeri već odradio, osim one oduzimanja svih osvojenih bodova u prvenstvu. Nju bi možda dobio da je Hamiltona svojim potezom izbacio iz utrke.

Tri su načina na koja bi mogao biti kažnjen. Prva je naknadna diskvalifikacija i oduzimanje bodova iz Azerbajdžana, ako komisija FIA-e zaključi da kazna koja mu je dodijeljena u nedjelju nije bila adekvatna. Druga je suspenzija od jedne ili dvije utrke koju je u zadnjih 20 godina okusio još samo Romain Grosjean za 'luđački' start u Belgiji 2012. godine. Treća bi se Nijemcu najviše svidjela, a radi se o uvjetnoj kazni koja bi se aktivirala tek u slučaju novog incidenta.

U Ferrariju s pravom strepe, jer situacija je ozbiljna i Vettelovo vodstvo u ukupnom poretku je ugroženo, a možda i izgledi za osvajanje titule. Ljubitelji Formule 1 pak nisu sretni kad se stvari rješavaju za 'zelenim stolom' i smatraju da bi bilo bolje politiku ostaviti sa strane pa nek Sebastian i Lewis riješe svoje probleme na stazi...