skupo će platiti glupost

Vettel na rubu katastrofe: Mnogi mole za milost, ali teško da će je biti!

29.06.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Nakon što je FIA otvorila dodatnu istragu o Vettelovom zabijanju u Lewisa Hamiltona tijekom Velike nagrade Azerbajdžana, glas su digli mnogi i vjeruje se da je Nijemac blizu suspenzije od jedne ili dvije utrke, no to ne bi bilo dobro za samo prvenstvo...

Njemački 29-godišnji vozač napravio je glupost koju bi mogao skupo platiti. Naime, nakon što se zabio u Hamiltona prilikom letećeg starta, optužujući Britanca da je prejako kočio dodatno je bočno udario suparnika, pritom nervozno mašući rukama.

  • +3
Formula 1, Velika nagrada Azerbajdžana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako nije sigurno da je Vettel taj potez izveo namjerno ili mu je ipak u napadu bijesa 'pobjegao' bolid u desno, optužen je od velikog dijela javnosti za prljavu vožnju te je bilo mnogo protesta, jer je kažnjen u Bakuu samo kaznenim ulaskom u boks i stajanjem na mjestu 10 sekundi. Na kraju je utrku završio ispred Lewisa Hamiltona.

FIA je pod pritiskom britanskog lobija odlučila reagirati i otvoriti dodatnu istragu o samom incidentu, a konačna presuda Vettelu bit će poznata nakon saslušanja uoči Velike nagrade Austrije.

Sve ovo podsjeća na Michaela Schumachera i famoznu 'crnu zastavu' iz 1994. godine koju su mu Britanci izmislili u Silverstoneu i zatim mu opalili još dvije utrke suspenzije nakon sličnog saslušanja. Ista sudbina mogla bi zadesiti i nervoznog Vettela koji je znao u napadima bijesa vrijeđati i ključne ljude FIA-e poput Charlieja Whittinga što mu je sada došlo na naplatu.

No, za borbu za naslov prvaka suspenzija Vettela na jednu ili više utrka bila bi katastrofa i toga su svjesni stručnjaci i bivši važni akteri natjecanja pa su Bernie Ecclestone, Jackie Stewart i Jacques Villeneuve stali u obranu Nijemca.

Posljednji koji moli za milost je Jenson Button koji se oglasio putem Twittera.

'Ono što je napravio Vettel bilo je blesavo, ali kažnjen je i idemo dalje,' napisao je prvak iz 2009. godine.

No, u FIA-i nisu skloni milosrđu, o čemu svjedoči i izjava bivšeg predsjednika.

'To što je Vettel napravio ne može se tolerirati. Da je to napravio na cesti izgubio bi vozačku. Trebalo ga je diskvalificirati i odvesti na dodatno saslušanje,' izjavio je Max Mosley.

Dakle, Ferrari ima razloga za brigu i morat će postaviti dobru obranu za svog vozača kojem bi možda bilo najbolje da pregrize ponos i prizna da je pogriješio i da se nikad više ništa slično neće ponoviti. Naime, Sebastian se dosad niti jednom nije ispričao za ono što je napravio i tvrdi da mu nije jasno zašto je uopće kažnjen u Azerbajdžanu...