SPEKTAKL U NEDJELJU

Vettel ima priliku u Monzi postati prvi favorit za osvajanje titule!

31.08.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon što je u belgijskoj Spa pokazao da se može nositi s Lewisom Hamiltonom i na brzim stazama, Sebastian Vettel na domaćem terenu u Monzi trijumfom bi pokazao da Ferrari ima značajnu prednost u borbi za naslov prvaka...

Samo tjedan dana nakon utrke u Belgiji čeka nas nova F1 poslastica ovog vikenda. Lewis Hamilton smanjio je na Spa prednost Vettela u ukupnom poretku na samo sedam bodova, no Ferrari je pokazao da se može nositi s Mercedesom na svakoj stazi i sada na domaćem terenu ima priliku to potvrditi.

  • +7
Formula 1 VN Belgije Spa Francorchamps Izvor: Reuters / Autor: FRANCOIS LENOIR

Ako Sebastian Vettel pobijedi u Monzi po prvi put će svi ozbiljno shvatiti Ferrari u borbi sa 'srebrnim strijelama', a Nijemac će doći do značajne prednosti uoči Singapura u kojem će biti izraziti favorit za trijumf. Time bi opravdao i produženje ugovora s Talijanima na još tri sezone, potpisano prošlog tjedna.

No, to neće biti lako. Iako Ferrari ima rekordnih 19 pobjeda na Velikoj nagradi Italije posljednju je zabilježio davne 2010. godine zahvaljujući Fernandu Alonsu, a Mercedes je ovdje trijumfirao posljednja tri puta.

Velika nagrada Italije u kalendaru je Formule 1 od samog početka, 1950. godine i održana je svake godine dosad. U svojih 64 izdanja samo je jednom vožena na Imoli, a sve ostale godine na legendarnoj Monzi.

Monza nam je ponudila brojne uzbudljive utrke u svojoj povijesti, sretne i tragične priče, a najuspješniji na njoj Ferrarijev je omiljeni sin, Michael Schumacher s pet pobjeda. Ova je staza posebna i za njegovog nasljednika Sebastiana Vettela, koji je ovdje 2008. godine došao do svoje prve pobjede u karijeri i jedine Tora Rossa u povijesti momčadi. Ima tri pobjede na talijanskom tlu, kao i njegov najveći rival Lewis Hamilton.

Sama staza pretrpjela je dosta promjena u zadnjih dvadeset godina, a sadašnji raspored zavoja postavljen je 2000. godine. Što se zoni izlijetanja tiče, one su prije bile šljunčane, ali se asfaltiraju jedna za drugom, a na rad je prije par godina došla i legendarna Parabolica, što se pretjerano ne sviđa ljubiteljima sporta.

Autor: Youtube

Kako god, nikad sigurnija Monza danas je dugačka 5.7km i ima 11 zavoja. Ozbiljna uzbuđenja počinju već u prvom sporom dvostrukom zavoju Variante del Rettifilo, koji se prolazi u prvoj s oko 85km/h, a nerijetko izazove masovni sudar, posebno na startu. Slijedi brzi zavoj Biassono, poznat po duelima Schumija i Hamiltona te Vettela i Alonsa, koji su umalo završili sudarima prethodnih godina.

Nakon novog dvostrukog zavoja slijede dva desna zavoja Lesmo, koje nije lagano precizno pogoditi i vozači su tu u prošlosti redovito završavali u šljunčanoj klopci ako bi otišli preširoko. Novi dugi ravni dio vodi do atraktivnog trostrukog zavoja Variante Ascari, zatim izlaska na sljedeći ravni dio i onda poslastica za kraj, s više od 200km/h jurnjava atraktivnim dugim desnim, poznatim pod nazivom Parabolica.

Pirelli je vozačima ponudio nešto tvrđe gume nego u Belgiji pa se očekuje po jedan ulazak u boks tijekom nedjeljne utrke, što je često znao biti slučaj u Monzi. DRS zone su na startno-ciljnoj ravnini i uoči zavoja Ascari pa pretjecanja sigurno neće izostati, dok vremenska prognoza kaže da bi u nedjelju staza trebala biti suha, a vrijeme sunčano.

Unatoč dobroj formi Ferrarija u Belgiji favorit ostaje Lewis Hamilton, a Mercedes se nada da bi se i Valtteri Bottas mogao naći ispred Vettela u ciljnoj ravnini. Kimi i Sebastian imaju drukčije planove, a ostali teško da se mogu uključiti u borbu za pobjedu.

Subotnje kvalifikacije, kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 14 sati. Ne propustite!