VN belgije

Lewis Hamilton u 200. utrci karijere stigao do 58. pobjede

27.08.2017 u 17:14

Bionic
Reading

Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu pobjednik je Velike nagrade Belgije u Spa Francorchampsu, 12. utrke svjetskog prvenstva Formule 1

Lewisu Hamiltonu je to bila jubilarna 200. utrka u karijeri, pri čemu je ostvario petu pobjedu ove sezone i 58. ukupno.

Drugo mjesto s 2.3 sekunde zaostatka osvojio je Nijemac Sebastian Vettel (Ferrari), dok je treći bio Australac Daniel Ricciardo (Red Bull) sa 10.791 sekunde zaostatka.

Vozač Ferrarija Kimi Raikkonen zauzeo je četvrto mjesto, peti je bio Valtteri Botas iz Mercedesa, a šesti Nico Hulkenberg iz Renaulta. Bodove su još osvojili Romain Grosjean (Ferrari), Felipe Massa (Williams), Esteban Ocon (Force India) i Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso).

Hamilton je dobro startao i sačuvao prvo mjesto, ispred Vettela, Bottasa, Raikkonena i dvojca Red Bulla Verstappena i Ricciarda. Vettel ga je odmah napao, ali se vozač Mercedesa dobro snašao, zadržao je liniju kretanja i zadržao vodstvo. Turku je dobro počeo i Fernando Alonso, koji je popravio plasman za tri mjesta, do sedmog, ali su ga ubrzo pao na 11. mjesto.

U devetom krugu zbog problema s bolidom odustao je Max Verstappen, što je njegovo šesto odustajanje ove sezone. U 30. krugu na stazu je izašao 'safety car' zbog sudara vozača momčadi Force India, Ocona i Pereza. Perezu je otpala zadnja desna guma, ali je on nastavio voziti do boksa. Urka je nastavljena u 33. krugu, Vettel je odmah napao Hamiltona, ali se Britanac odlično obranio. Ricciardo i Raikkonen su u isto vrijeme obišli Bottasa i popeli se na treće i četvrto mesto, a vozač Mercedesa pao je na peto. Hamilton je stekao 1,4 sekunde prednosti do 35. kruga. Do kraja utrke Vettel je činio sve kako bi dostigao Hamiltona, ali je Britanac sigurnom vožnjom sačuvao prednost i ostvario 58. pobjedu u karijeri.

  • +7
Formula 1 VN Belgije Spa Francorchamps Izvor: Reuters / Autor: FRANCOIS LENOIR

'Iza nas je odličan vikend. Momčad je bila sjajno pripremljena i zaista možemo biti zadovoljni', kazao je Hamilton koji je subotu izjednačio rekord Michaela Schumachera ostvarivši 68. 'pole-position' u karijeri.

>> Schumijev sin Mick ovog će vikenda na legendarnoj stazi voziti tatin bolid

Na Spa Francorchampsu je bilo svečano, Schumijev sin Mick Schumacher provezao se očevim bolidom iz 1994. godine u spomen na 25. godišnjicu tatine prve pobjedi u karijeri, baš na Velikoj nagradi Belgije.

Autor: youtube

Hamilton je današnjom pobjedom smanjio zaostatak za vodećim Vettelom na sedam bodova. Vettel vodi sa 220 bodova, Hamilton je drugi s 213 bodova, dok je treći Bottas sa 179 bodova, a do kraja sezone ostalo je osam utrka.

U poretku konstruktora vodi Mercedes-AMG (392) ispred Ferrarija (348) i Red Bulla (199).

Iduća utrka je 3. rujna na čuvenoj stazi u Monzi gdje se vozi Velika nagrada Italije.