LEGENDA ŽIVI!

Veliki Brodeur i dalje ruši sve rekorde

22.12.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Martin Brodeur stigao je u 16. sezoni karijere do novog velikog i vjerojatno nedostižnog rezultata. Protiv Penguinsa je 104. put u karijeri očuvao mrežu netaknutom

Premda je već odavno istinska hokejaška legenda, Martin Brodeur je u noći s ponedjeljka na utorak ostvario dostignuće koje će teško itko ikada ostvariti. Taj kanadski golman, koji je u NHL-u već 16 sezona, braneći za svoje New Jersey Devilse protiv Pittsburgh Penguinsa očuvao je mrežu netaknutom 104. put, nadmašivši tako rekord Terryja Sawchuka star više od 45 godina.

Sawchuk je svoje dostignuće ostvario tijekom 21-godišnje karijere, u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, zaključno sa 18. siječnja 1964. i, premda je od tada NHL arenama prošlo više od 500 izvrsnih golmana, nitko se nije gotovo ni približio rekordu. Dok se nije pojavio Brodeur.

Danas 37-godišnji Brodeur svoj je rekord postigao igrajući samo za Devilse, što je ipak kuriozitet s obzirom na česte prelaske hokejaša iz jednog u drugi NHL klub. Prvi tzv. shutout ostvario je 20. listopada 1993. protiv Anaheima, a zasad posljednji u već spomenutoj pobjedi nad Pittsburghom (4:0).

Usput rečeno, osim osvojena tri naslova NHL prvaka i niza medalja s kanadskom reprezentacijom, Martin Brodeur je nedavno dostigao i rekord još jednog velikana, Patricka Royja, kojem je oteo rekord u broju nastupa. Novi rekord je 18. prosinca iznosio 1.030, a pedantni Amerikanci izračunali su da je to 60.235 minuta provedenih na ledu. Jasno, i to je rekord, no takav koji svakom novom utakmicom raste.