Luis Enrique

Velike riječi velikog trenera: Nastup na OI? Nisam vlasnik igrača

30.03.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Trener francuskog nogometnog prvaka Paris Saint-Germaina Luis Enrique poručio je kako "nije vlasnik igrača" i da je "prilično otvoren" prema mogućnosti da ih pusti na Olimpijske igre ovoga ljeta

"Nisam vlasnik igrača, oni imaju ugovor s klubom. Očito je da bi to s moje strane bilo čudno, budući sam jednom osvojio Olimpijske igre u svojoj zemlji, u Barceloni," kazao je španjolski stručnjak.

Enrique je bio član "Furije" koja je na OI u Barceloni 1992. godine osvojila zlatnu medalju porazivši u finalu Poljsku sa 3-2. Španjolci su na putu do slavlja upisali šest pobjeda u šest susreta uz razliku pogodaka 14-2. Osim Enriquea u toj momčadi je bio i Pep Guardiola, a za obojicu su to jedni igrački trofeji u dresu španjolske reprezentacije.

Olimpijski nogometni turnir u Parizu traje od 24. srpnja do 9. kolovoza, na njemu smiju nastupiti igrači do 23 godine, ali svaka reprezentacija ima mogućnost pozvati tri igrača iznad ove dobne granice. Klubovi, međutim, nemaju obvezu staviti svoje igrače na raspolaganje za olimpijsku selekciju.

"Ono što je sigurno, jest da moramo proučavati svaki slučaj pojedinačno. Teško je uklopiti EURO i OI, te klupske obveze. To možda ne bi imalo puno smisla jer igrači imaju odgovornosti prema klubovima, ali mislim da se svaki slučaj mora tretirati pojedinačno," dodao je.

To se prije svega odnosi na 18-godišnjeg Warrena Zaire-Emeryja koji bi se mogao naći i na popisu Didiera Deschampsa za EURO, ali i Thierryja Henryja za OI. Poziv za nastup na olimpijskim igrama mogao bi dobiti i 21-godišnji Bradley Barcola.

Veliku želju za nastupom na Olimpijskim igrama pokazala je i najveća francuska nogometna zvijezda Kylian Mbappe, no o njegovoj sudbini po svemu sudeći raspravljat će se u Real Madridu gdje bi trebao preseliti ovoga ljeta.

"Ja sam prilično otvoren, ali moramo zaštititi prava kluba, ja sam ovdje kako bi branio svoj kluba," dodao je Luis Enrique.

Španjolski nogometni velikan je navodno već pismeno obavijestio nekoliko saveza da neće pustiti nijednog igrača na olimpijski turnir.

Francuska čeka olimpijsko nogometno zlato od 1984. godine kada su u Los Angelesu u finalu porazili Brazil sa 2-0.