bilo je i vrijeme

Velike promjene stižu u svijet boksa; Saudijci žele napraviti ligu nalik UFC-u!

13.06.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Saudijska Arabija je postala boksačka prijestolnica tijekom proteklih nekoliko godina, a sada je objavljeno da je njihov Javni investicijski fond u pregovorima o stvaranju nove boksačke lige

Pod vodstvom Turkija Alalshikha, neke od najvećih svjetskih borbi u posljednje vrijeme su se uputile na Bliski istok, uključujući borbu za naslov u teškoj kategoriji između Tysona Furyja i Oleksandra Usika te imena kao što su Anthony Joshua, Deontay Wilder, Dmitry Bivol pa i naš Filip Hrgović.

Boks se unazad nekoliko godina vratio na stare slave te nas ove godine očekuje još spektakularnih mečeva kao što su Terence Crawford protiv Israila Madrimova koji se održava u Los Angelesu u kolovozu te masivan događaj na čelu s Joshuom koji je planiran za stadion Wembley u rujnu.

Čini se da Saudijska Arabija sada želi to podići na višu razinu, nakon što je Reuters izvijestio da je Javni investicijski fond (PIF) u pregovorima s više dioničara u boksu o stvaranju nove lige.

'PIF želi ulagati u zajedničko ulaganje s nekim dionicima u sportu koje bi sadržavalo više boksačkih mečeva', rekli su ljudi koji su željeli ostati anonimni.

Nekolicina vodećih promotora, uključujući Matchroom Boxing i Golden Boy Promotions, uključeni su u rasprave koje bi mogle rezultirati dogovorom u vrijednosti od 4-5 milijardi dolara.

'PIF želi napraviti pothvat koji bi okupio glavne sportske organizatore u kojem bi preuzeo manjinski udio'

Stvaranjem nove boksačke lige sport bi mogao funkcionirati na sličan način na koji UFC djeluje u MMA-u, s većinom velikih boraca koji se natječu pod istom organizacijom te bi na taj način smanjili nesporazume koje današnje titule određenih organizacija stvaraju.

To je najnoviji sport za koji se čini da privlači ulaganja iz PIF-a, jer je već osigurao poslove u nogometu, golfu i Formuli 1.

Filip Hrgović i Daniel Dubois Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia