šok u susjedstvu

Velika tuga pogodila svijet vaterpola; u manje od 24 sata preminule dvije velike legende, a o svemu se oglasio i hrvatski velikan

  • Autor: S.K. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 19:07
  • Objavljeno 18.06.2020 u 19:07
Tibor Benedek

Tibor Benedek

Izvor: EPA / Autor: Balazs Czagany

U razmaku od svega 24 sati u Mađarskoj su preminule dvije vaterpolske legende i osvajači po tri olimpijska zlata, 48-godišnji Tibor Benedek i 85-godišnji György Karpati

U razmaku od svega 24 sati u Mađarskoj su preminule dvije vaterpolske legende i osvajači po tri olimpijska zlata, 48-godišnji Tibor Benedek i 85-godišnji György Karpati.

Bendek je bio jedan od najboljih mađarskih, ali i svjetskih vaterpolista svih vremena. Preminuo je u srijedu u Budimpešti nakon duge i teške bolesti, okružen najbližima.

Obolio je 2016. kada je iznenada odstupio s dužnosti izbornika mađarske reprezentacije s kojom je 2013. bio svjetski prvak. Početkom svibnja ove godine poslao je otvoreno pismo u kojem je oglasio da napušta vaterpolo.

'Puno sam puta pobijedio, no nažalost ne možete baš svaki put', napisao je tada.

S Mađarskom je osvojio čak tri uzastopna olimpijska zlata, u Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Pekingu (2008). Bio je i svjetski prvak (2003), a na svjetskim prvenstvima je osvojio još dva srebra i broncu. Bio je i prvak Europe (Sevilla, 1997,) uz tri srebra. Igrao je za mađarske klubove UTE i Honved te talijansku Rome i Pro Recco. U Mađarskoj je šest puta bio nacionalni prvak, dok je u Italiji sedam puta bi nacionalni prvak.

'Nisam bio najdarovitiji igrač, nisam imao najveće vještine. Ali želio sam to više, od bilo koga drugog. Možda je to bilo ključno za moj uspjeh', rekao je Benedek u jednom od razgovora s novinarima.

Prije pet godina je primljen u Kuću slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu. Njegova rodna Budimpešta odužila mu se 2008. proglasivši ga za počasnog građanina. Nositelj je i tri mađarska državna odlikovanja.

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je Benedeka 'jednim od najvećih prvaka mađarskog sporta'.

'Sama vijest da je obolio, za mene je bila šokantna, užasna. Poznavao sam i cijenio Tibora cijeli niz desetljeća. Budući da je igrao na istoj strani kao i ja, često smo jedan drugog i čuvali, nadmetali se. Uvijek maksimalno korektan, a igrački perfektan. Bez imalo dvojbe bio je jedan od 10 najboljih vaterpolista na svijetu svih vremena', kazao je legendarni hrvatski vaterpolist Perica Bukić.

Samo 24 sata ranije preminuo je i György Karpati (85), osvajač olimpijskih zlata u Helsinkiju (1952), Melbourneu (1956) i Tokiju (1964). U Kuću slavnih u Fort Lauderdaleu primljen je 1982. godine, a 2005. je primio posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora.

U Mađarskoj, Györgyija Karpatija drže jednim od svojih najvećih sportaša u povijesti.