SKUPO, ALI I NUŽNO

Velika promjena u hrvatskom nogometu; HT Prva liga poput najjačih prvenstava Europe

24.12.2018 u 08:25

Bionic
Reading

I hrvatski nogomet ide u korak s promjenama, a u bliskoj budućnosti na prvoligaškim travnjacima trebalo bi biti manje sudačkih pogrešaka, jer dolazi VAR

Iduće sezone gledat ćemo VAR na hrvatskim nogometnim terenima, a vrlo izvjesno i neku utakmicu s videotehnologijom ove sezone.

Zagreb će 17. siječnja ugostiti kick off sastanak, dolaze delegacija Fife i IFAB-a, tijela koje određuje pravila nogometa. Tad će HNS dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a. Slijedi edukacija u siječnju, koju će proći svi suci osim onih koje će iduće sezone skinuti s liste.

VAR će se primjenjivati na svim utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige, jer ne bi bilo fer koristiti ga samo za derbije. Ali ove sezone mogao bi biti testiran u, primjerice, finalu Kupa ili nekom ligaškom susretu ako se okupi jedan educirani sudački VAR tim,' piše goal.hr.

Savez financira sve, klubovi moraju jedino omogućiti prostoriju za tu svrhu. Pri čemu moraju paziti i na sigurnost. Jer u nekim se državama znalo dogoditi da su huligani napali VAR suce, čija je prostorija bila kod navijačke tribine.

  • +19
Hrvatski Telekom Prva liga, 18. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Troškovi uvođenja VAR-a su od milijun do 1,5 milijuna dolara, ali HNS je aplicirao za program FIFA Forward, koji može pokriti i 80 posto troškova. Ostatak će financirati HNS. Svaki stadion mora imati posebnu licenciju za VAR, koju izdaje Fifa. Svi su klubovi morali dati suglasnost da se upotreba VAR-a uvede u propozicije natjecanja.

Izvor: Društvene mreže

'Od Fife smo zatražili odobrenje da u HNL uvedemo VAR, nakon toga ide testiranje na nekoliko utakmica i onda sve kreće. Mogu vam potvrditi da bi VAR trebao biti spreman za drugi dio našeg prvenstva, rekao je još u srpnju ove godine Marijan Kustić, direktor natjecanja, infrastrukture i nogometnog razvoja u Hrvatskom nogometnom savezu.

Njegova najava o videotehnoligiji tako je blizu realizacije.