PRIČA O PORTUGALCU

Jose Mourinho - put od arogantnog Robsonova prevoditelja do multimilijunaša među trenerima

23.12.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Serija loših igara i rezultata, kao i sukobi s igračima i upravom, stajali su 55-godišnjeg Josea Mourinha posla u Manchester Unitedu. Njegov mandat u Unitedu, koji je svojedobno najavljivao kao krunu svoje karijere, tako je neslavno završio, a sve je više pitanja o njegovim metodama rada. No Mourinho je od samih početaka imao izvanrednu karijeru koje se ovom prilikom možemo prisjetiti

Početak Mourinhove karijere neraskidivo je vezan uz legendarnog engleskog trenera Bobbyja Robsona, o kojem karizmatični Portugalac uvijek govori u superlativima.

'Puno mu dugujem. U nogometnom svijetu bio sam nitko kada je on došao u Portugal. Omogućio mi je da radim u dva kluba, a kasnije me odveo u jedan od najvećih klubova na svijetu. Različiti smo, ali gledajući njega, naučio sam što znači biti top trener', prisjetio se jednom prilikom Mourinho.

Bobby Robson trebao je prevoditelja koji razumije nogomet

Kada je Robson 1992. godine preuzeo lisabonski Sporting, trebao je nekoga tko razumije nogomet i govori engleski kako bi mogao prevoditi igračima njegove instrukcije. Izbor je pao na Mourinha. Portugalac je do tada radio kao trener mladih kategorija u Vitoriji iz svog rodnog Setubala, a uz to je bio pomoćni trener i skaut u drugim portugalskim klubovima. Rano je otkrio da ne posjeduje vještine potrebne da bi postao profesionalnim igračem pa se umjesto toga rano odlučio posvetiti treniranju. Bio je upravo ono što je Robson trebao te je njihov odnos ubrzo prerastao odnos trenera i prevoditelja. Mourinho je analizirao protivničke ekipe za svog oca, također nogometnog trenera, od svoje četrnaeste godine. Kada se ponudio da isto radi za Robsona - koji je nekada bio sjajan igrač - on je to objeručke prihvatio. Rezultati su ga zapanjili:

'Vratio bi se i donio mi prvoklasne izvještaje. Bio je tridesetogodišnjak, bez ozbiljne igračke ili trenerske karijere, a pripremao je najbolje izvještaje koje sam ikad vidio', riječi su Robsona.

Robson je na klupi Sportinga ostao tek nešto više od jedne sezone, no kada je ubrzo nakon toga preuzimao Porto, poveo je sa sobom Mourinha kao pomoćnog trenera. Dvojac je u Portu bio iznimno uspješan. U nepune tri sezone osvojili su dva prvenstva, kup i igrali polufinale Lige prvaka. Vitor Baia, vratar Porta i kasnije Barcelone, o Mourinhu je rekao sljedeće:

'Znam ga dugo vremena i uvijek je na poseban način organizirao svoje igrače i razumio kako žele igrati.'

Kako je smjena Johana Cruijffa dovela Mourinha u Barcelonu

Kontroverzna smjena Johana Cruijffa otvorila je Robsonu mjesto na klupi Barcelone. U klubu su namijenili mjesto pomoćnog trenera Joseu Ramonu Alexancu, bivšem Barceloninom kapetanu, pa je Robson Mourinha sa sobom doveo kao, još jednom, prevoditelja, jer je govorio španjolski. No ubrzo se vidjelo da ga ta uloga neće zadovoljiti. Početkom Robsonova mandata jedan od zadataka bio mu je prevoditi na konferencijama za novinare. Mnogi uključeni primijetili su da prevođenje nije jedino što je na njima radio. Riječima jednog Barceloninog tadašnjeg dužnosnika:

'Umjesto da samo prevodi Robsonove izjave, Mourinho bi dodavao svoje mišljenje. Osim toga ga je štitio i ulazio u razmjenu mišljenja s novinarima. Morali smo ga maknuti s tog zadatka.'

Novinar AS-a Santi Gimenez također se sjeća onog što je vidio:

'Mourinho je prevodio na konferenciji nakon pripremne utakmice u Nizozemskoj, no odmah je postalo jasno da ne može prevoditi jer je imao vlastite ideje. Neki novinari su govorili engleski; bilo im je jasno da bira što će od Robsonovih izjava prevesti. Nakon toga je nastavio prevoditi igračima u svlačionici, ali više nije prevodio novinarima. Osim prevođenja, Mourinho je u Barceloni obavljao sve druge zadatke koje je i ranije radio za Robsona.' Kasnije je to objasnio:

'Njegov primarni interes je napad. Ako igru podijelimo u tri dijela, može se reći da je Robsonov rad bio fokusiran na završnu trećinu. Zbog toga je moj rad većinom bio fokusiran na obranu.'

S Pepom Guardiolom često je razgovarao o taktici

Pripremao je detaljne videoanalize protivnika za igrače i s mnogima od njih je razvio poseban odnos. S tadašnjom zvijezdom Pepom Guardiolom često je razgovarao o taktici, a bio je blizak i s Brazilcem Ronaldom, koji je igrao svoju najbolju sezonu u karijeri, ali ga je ponekad trebalo poticati da više sudjeluje u defenzivnim dijelovima. Mourinho je kasnije tvrdio da je iz rada s takvim vrhunskim igračima puno toga naučio:

'Neizbježno je da puno toga naučite kada radite s takvom klasom igrača o nogometu i o međuljudskim odnosima. Takvi igrači ne prihvaćaju što im kažete samo zato što ste na poziciji autoriteta. Morate im dokazati da ste u pravu. Stari pristup, Mister (način na koji Španjolci oslovljavaju trenera, op.a.) je uvijek u pravu više ne uspijeva. Pogotovo s najboljim igračima, kakvi su u Barceloni. Trener je vodič. Vi sugerirate, igrači interpretiraju vaše sugestije. Moja filozofija je vođenje i otkrivanje.'

Kada je Robsona nakon samo jedne sezone zamijenio Louis Van Gaal, Mourinho je želio napustiti klub, no na nagovor Engleza, koji ga je preporučio novom treneru, odlučio je ostati. Van Gaalu se svidjelo raditi s njim:

'Bio je arogantan mladić koji nije poštovao autoritet, ali to mi se svidjelo kod njega. Nije bio submisivan, suprotstavljao mi se kada sam bio u krivu. Zbog toga sam želio čuti što ima reći i na kraju slušao njega više nego ostale pomoćnike.'

  • +16
Jose Mourinho - nogometni trener Izvor: Pixsell / Autor: John Walton/Press Association/PIXSELL

Mourinho je ubrzo dobio nove zadatke. Za vrijeme utakmica sjedio je na tribinama i direktno Van Gaalu javljao svoje dojmove, ponekad je vodio treninge, a vodio je i prvu momčad u Kupu Katalonije. Nakon godina šegrtovanja Mourinho je bio spreman za veliku scenu. Njegov odlazak u Benficu Van Gaal je popratio riječima:

'Veliki pomoćni trener je upravo završio svoju karijeru... a veliki trener započeo svoju.'

Kako je samome sebi dao nadimak The Special One

Mandat u Benfici trajao mu je samo devet ligaških utakmica. Nakon što od novoizabranog predsjednika nije dobio produljenje ugovora dao je ostavku. U ljeto 2001. godine preuzeo je Uniao de Leiru, a dobar niz rezultata odveo ga je već u siječnju 2002. na klupu moćnog Porta. U sljedeće dvije sezone osvojio je dva prvenstva, nacionalni kup, Kup UEFA i sve okrunio Ligom prvaka. Kao nova velika trenerska zvijezda završio je u engleskom Chelseaju. Na konferenciji nakon što se pridružio momčadi izgovorio je riječi po kojima će kasnije postati slavan:

'Imamo vrhunske igrače i, ispričavam se ako ovo zvuči arogantno, vrhunskog trenera... Molim da me ne nazivate arogantnim, ja sam europski prvak i mislim da sam jedan od posebnih.'

Engleski mediji malom jezičnom promjenom to su pretvorili u Posebnog, The Special One, nadimak po kojemu je i danas poznat.

U prve dvije sezone osvojio je prvenstvo, u trećoj kup, ali tijekom treće sezone sve je više ulazio u sukob s vlasnikom kluba Romanom Abramovičem i ostatkom uprave. Tek što je počela četvrta sezona, u rujnu 2007. godine, Mourinho i Chelsea sporazumno su raskinuli odnos. Do kraja sezone bio je bez posla, ali skriveno od javnosti Jorge Mendes vukao je konce. Kako je Graham Hunter opisao, početkom 2008. godine Txiki Begiristain i Marc Ingla zaputili su se iz Seville, kako ih nitko od novinara u Barceloni ne bi primijetio, u Lisabon. Njihov zadatak bio je procijeniti je li Jose Mourinho idealan izbor za novog trenera Barcelone. U klubu su odlučili da će na kraju sezone raskinuti suradnju s Rijkaardom i krenulo se u potragu za njegovom zamjenom. Mendes je svojim lobiranjem osigurao da jedan od kandidata bude i Mourinho. Zbog rivalstva koje se u međuvremenu razvilo između Mourinha i Barcelone za vrijeme utakmica Lige prvaka s Chelseajem, Mourinho je bio vrlo kontroverzan kandidat, no u Barceloni su pristali na sastanak. Nakon njega i Begiristain i Ingla bili su uvjereni da Mourinho nije taj. Ingla je primijetio da je Mourinho govorio 90 posto vremena i nije slušao. Begiristain je svoje razloge opisao ovako:

'Mourinho bi bio uspješan, ali potpalio bi brojne požare u klubu i u odnosima s medijima. Nije vrijedan štete koju bi napravio.'

Barcelona se na kraju odlučila za Guardiolu, a Mourinho je završio u Interu. Marc Ingla kasnije je sumnjao da je dodatno srozavanje već nategnutih odnosa između Barcelona i Mourinha proizašlo iz toga što su ga odbili:

'Mourinha je naše odbijanje pomalo otrovalo. U ovom trenutku mi smo san. S ovim igračima Barcelona je nešto najbolje što se nekom treneru može dogoditi', kazao je.

U prvoj sezoni u Interu osvojio je naslov prvaka, no u drugom je klubu donio trostruku krunu. Pri tome je u polufinalu izbacio Barcelonu i to emfatično proslavio usred Camp Noua. Liga prvaka i rušenje Barcelone osigurali su mu mjesto trenera Real Madrida. Pod njegovim je vodstvom rivalstvo Reala i Barcelone dosegnulo nove razmjere, pojačano time što su se iznimno često susretali u svim natjecanjima.

'Nismo ga doveli da stvara prijatelje, doveli smo ga da pobijedi', branio je Mourinha Emilio Butragueno.

Tri otkaza i tri bogate otpremnine

No ključni problem, kako je primijetio Sid Lowe, na kraju je bio da nije pobjeđivao. Barem ne u onome čemu su se u Madridu nadali. Decima je ostala nedosanjani san, a premda su povremeno osvajali trofeje pred Barcelonom, pogotovo je značajan naslov prvaka u drugoj Mourinhovoj sezoni osvojen sa sto bodova, glavni rivali su nastavili biti uspješniji. Španjolski reprezentativci iz oba kluba su u međuvremenu nastojali izgladiti odnose u najboljem interesu reprezentacije, što Mourinho nije dobro prihvatio. Do treće sezone izgubio je podršku svlačionice i nakon što ju je završio bez trofeja napustio je klub. Njegov mandat u Madridu može se različito ocjenjivati. Nije ostvario ono zbog čega je doveden i na kraju je izazvao raspad odnosa u klubu. No isto tako se ne može zanemariti to da je barem do neke mjere zaslužan za stvaranje momčadi koja zadnjih godina dominira Europom.

Sljedeće sezone Mourinho se vratio u Chelsea. Sezonu je najavio ovim riječima:

'U karijeri sam imao dvije velike strasti, Inter i Chelsea, a Chelsea mi je veća... Sada vam obećavam isto ono što sam obećao 2004. godine, uz razliku što sada mogu dodati: jedan sam od vas.'

Prvu sezonu završio je bez trofeja, no u drugoj je osvojio novi naslov prvaka i liga kup. Treće sezone ponovio se već poznati obrazac. Chelsea je izgubio devet od prvih šesnaest ligaških utakmica i Mourinho i klub su prekinuli suradnju. To je ruskog milijardera koštalo čak 55 milijuna eura, koliku su pravnici dogovorili otpremninu.

U ljeto 2016. godine Mourinho je preuzeo Manchester United, klub koji je kroz karijeru nekoliko puta istaknuo kao onaj koji bi posebno želio voditi. U prvoj sezoni završio je šesti u ligi, ali je osvojio liga kup i Europsku ligu. Sljedeće sezone Manchester je u ligi bio drugi, ali je ona završila bez trofeja. Dio medija počeo ga je kritizirati zbog defenzivne igre, koju su smatrali neprimjerenom za klub Unitedove tradicije. U trećoj sezoni još jednom je uslijedio kolaps. United nije ostvarivao dobre rezultate, a Mourinho je u međuvremenu opet ušao u otvoreni sukob sa svlačionicom s kojom se obračunavao preko medija. Nakon poraza od Liverpoola Unitedu je bilo dosta.

'Ono što sam učinio kada sam napustio Chelsea je isto što ću i sada učiniti. Ne govorim o stvarima koje su se dogodile i tako će biti i ovaj put. Manchester United ima budućnost bez mene, a i ja imam budućnost bez Uniteda', kazao je Mourinho nakon što je dobio otkaz i otpremninu od 26,7 milijuna eura. Samo od tri posljednja kluba na Mourinhov račun ukupno je sjelo oko 93 milijuna eura od otpremnina, po čemu je rekorder.

Neki, poput Simona Kupera, smatraju da je Mourinha pregazilo vrijeme te njegova nevoljkost da se prilagodi suvremenim nogometnim trendovima. Pred kraj prošle sezone Manchester United predvodio je ljestvicu Premier lige po najmanje prijeđenih kilometara po utakmici. Daleko poraznije, ove sezone tek su petnaesti po broju sprintova po utakmici. Sve to, premda je prednjačio po potrošnji za plaće igrača. United je izgledao kao ekipa iz ranije nogometne ere, no je li Mourinho završio ozbiljnu trenersku karijeru? Kolega Mihovil Topć istaknuo je da je on zvijezda, a za zvijezde se uvijek nađe mjesta.

No pitanje je je li Joseova zvijezda u međuvremenu potpuno izblijedjela?

  • +8
Premier liga, Liverpool - Manchester United Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia