KLADITE SE PAMETNO

Vekić se pokazala u Birminghamu, Cetkovska u kvalifikacijama

24.06.2013 u 10:22

Bionic
Reading

Nerijetko su kritičari Donne Vekić, naravno, kritizirali njen put, odnosno način podizanja na renkingu. Hrvatica se odlučivala na nešto egzotičnije lokacije, slabijih imena, ali više-manje jednakih nagradnih fondova

Ako je i bilo sumnje, njen trenutačni renking, ali i igre kakve pruža, pokazale su da ako ništa - taj put barem nije bio pogrešan.

'Želim biti broj 1 na WTA ljestvici, a ne 64. No, moram još puno raditi kako bih došla u takvu poziciju. Iskreno, nadam se kako ću do kraja godine ući u Top 50, s time bi bila zadovoljna, ali niti to neće biti jednostavno', rekla je nedavno Donna nakon renkinga karijere.

No, kako se za sada stvari odvijaju, Hrvatica, trener i obitelj mogu biti sretni kako se njena karijera razvija. Osvojila je ITF-ov turnir u Istanbulu prije dva mjeseca, a ono važnije - upisala je finale na WTA turniru u Birminghamu. Iako puno boravi u Engleskoj, te je trenirala jako često na travi, za koju uvijek često spomene kako je iznimno voli, Vekić prije Birminghama nije odigrala niti jedan profesionalni turnir na toj podlozi. Međutim, test je položila, a i više od toga. Drugo WTA finale, odlične pobjede protiv dobrih igračica odličan su uvod u Wimbledon i sve što s njim dolazi.

- Trenutno imam podijeljene osjećaje. Ne mogu biti sretna zbog toga jer sam izgubila meč, ali iza mene je odličan tjedan, te sam ušla u finale turnira. Dala sam sve što sam imala u tom susretu, možda nije bio moj najbolji tenis, ali taj dan nisam mogla bolje. Daniela je igrala bolje. Ponavljam, sretna sam što sam bila u finalu i nadam se da će biti još ovakvih mečeva - zaključila je Donna.

Naočita, visoka, napadačkog stila tenisa, a u medijima jako često. Sve "vrline" da postane teniski "superstar" , te su neki već počeli pomalo uspoređivati sa Sharapovom. Međutim, treneru se takve komparacije nikako ne sviđaju, te se prema njegovim riječima te dvije tenisačice ne mogu usporediti iz više razloga.

'Težnje obitelji su ići do vrha. Ona može reći kako želi osvojiti Grand Slam turnir, ja sam sretan s time, ali najvažnije je što sada radi i kako se razvija. Mogu reći kako je izvanredna u srcu i glavi. Voli dolaziti na mrežu, ali još nije dovoljno dobra da to radi u kontinuitetu. Ima odličan forhend već sada, imat će i odličan servis. Radi na svom kretanju jer se mora bolje kretati. Sjajni su uspjesi koje postiže, ali najvažnije se pravilno razvijati', kazao je David Felgate, njen trener zaključivši:

'Donna ima samo 17 godina. Prema tome, ako je želite uspoređivati sa Sharapovom, trebala bi osvojiti Wimbledon već ove godine. To ne mogu zamisliti niti u najluđim snovima. Iskreno, biti ću sretan ako prođe prvo kolo.'

Kako je i spominjao njen trener, Vekić je borac, radnik, te igrač s velikim srcem. Kako i priliči takvim igračima, Donna se ne bi zadovoljila pukim prolaskom prvog kola. A izjave prije Wimbledona su motivirajuće.

'Jedva čekam početak Wimbledona. Tamo se osjećam kao kod kuće i spremna sam na ono što me čeka u prvome kolu - kazala je najmlađa igračica u Top 100.'

A ono što je čeka je Petra Cetkovska. Pričati o dobrom ili lošem ždrijebu nikada nije previše pametno. Međutim, Čehinja zbog ozljede pauzirala pola godine, te vratila tek krajem svibnja na turniru u Strasbourgu. Nekako očekivano, izgubila je svoj povratnički meč, a kako nije zaboravila igrati pokazala je na Roland Garrosu došavši u treće kolo pritom odvukavši Vinci u tri seta.

'Bilo je jako malo ritma u današnjem meču. Jedan winner, pa pogreška. Da budem iskrena, ne znam jesam li odigrala dobar ili loš meč, ali sam nekako došla do pobjede. Prije par mjeseci nisam znala dali ću uopće više igrati. Ova pobjeda će mi dati jako puno mentalne snage kako bih se vratila na staru razinu', kazala je nakon velike pobjede nad Pavlyuchenkovom u Parizu.

Transformacija na travu nije prošla najbolje. Glatko je izgubila u prvome kolu Birminghama od Johansson što nije bila dobra najava za kvalifikacije Wimbledona. Međutim, njih je Čehinja prošla glatko, bez izgubljenog seta. Ipak, informacije koje su dolazile s terena su bile nekako negativne. Kretanje nije bilo najbolje, a puno flastera oko nogu.