TENIS

Veić treću godinu zaredom prošao kvalifikacije Kitzbühela

29.07.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Umag stvarno nije suđen Veiću koji više ni ne skriva s koliko nervoze igra na tom turniru. Ove godine nije trebao ni pozivnicu dobiti, direktor se radije odlučio za Veselog, mladog Čeha u usponu. Vesely je nakon nekoliko otkaza direktno ušao u turnir, pa je Veić ipak dobio pozivnicu

U prvi mah je ždrijeb izgledao loše jer Troicki je uhvatio ritam zadnjih mjeseci. Na kraju je ispalo da srpski tenisač ne spava noćima zbog iščekivanja odluke suda koji mu je dodijelio 18 mjeseci suspenzije zbog odbijanja krvne analize. To objašnjava njegovo slabo izdanje.

Veić je tako dobio još više razloga za žaljenje jer je imao tri vezane set-lopte. Troicki ih je spasio igrom na sve ili ništa, ali vjerojatno ne bi izvukao meč da je hrvatski tenisač jednu od njih iskoristio. Nije djelovao kao da mu je do borbe. Tako je Veić napustio još jednom Umag nakon prvog kola, a sad ima 0-12 u setovima na domaćem turniru. Da stvar bude gora, opet se pričalo o klađenju. U Zagrebu se svađao s dva kladitelja na tribinama, a u Umagu je morao objašnjavati zašto ga rumunjski mediji spominju oko navodno namještenih mečeva:

'Više nema smisla boriti se protiv suludih optužbi. Kad god izgubim meč, jave se pametnjakovići koji me optužuju za namještanje. Ljude ne gledaju naše mečeve, nemaju pojma o tenisu ili kako igramo, ali nas lakoćom optužuju za takve gadosti. To je žalosno.'

Zato ne čudi što je u Kitzbuhelu odigrao daleko bolje nego u Umagu. Ne zamara se pritiskom ili novinarskim pitanjima, što je dokazao prolaskom jakih kvalifikacija. Dobio je tri meča u tri seta, s tim da nijedan od prva tri nositelja nije izborio glavni ždrijeb. Talentiranog Bellottija je riješio breakom na samom kraju trećeg seta, dok je protiv Cervenaka nadoknadio set zaostatka. Glavni turnir je izborio preko još jednog Talijana, također nakon izgubljenog prvog seta. U drugom setu je spasio sve četiri break-lopte i onda je imao lakši posao u odlučujućoj dionici.

Gimeno dolazi iz Gstaada gdje je prošao kolo. Bila je to vrlo važna pobjeda za Španjolca jer je od Roland Garrosa u krizi. Zapravo, kriza traje od ozljede u Madridu, samo što je nekako uspio iznenaditi Monaca u Parizu, što je ublažilo bodovno te loše rezultate zadnjih mjeseci.

Španjolac voli igrati na većoj nadmorskoj visini. Ima dosta uspjeha u svom Madridu, posebno na challengeru kojeg tradicionalno osvaja. Ove godine je u istom gradu dobio Lopeza i Gasqueta, pa je opisao zašto mu odgovara turnir:

'Uvijek se dobro osjećam u Madridu, vjerojatno zbog veće nadmorske visine, što odgovara mom stilu. Prošle godine sam prošao kvalifikacije, dobio prvo kolo i onda odigrao odličan meč protiv Đokovića. Tu sam i challenger osvojio uvjerljivo prošle godine, tako da se ovdje osjećam kao doma.

Turnir u Kitzbuhelu se igra na 800m nadmorske visine, tako da bi Španjolac ponovo trebao uživati. Prošli tjedan je dobio dvometraša De Scheppera, a onda je izgubio od Wawrinke. Rezultat djeluje tijesno, ali samo zato jer je Švicarac propustio previše toga, uključujući 4:0 u drugom setu. Ovaj turnir odgovara i Veiću koji je treći godinu zaredom prošao kvalifikacije. Zadnje dvije godine je prolazio i prvo kolo, a uzimao je set Granollersu i Rosolu.