oko sokolovo ga hvali

Već dugo nismo čuli ovakve komplimente jednom sucu: Patrik je došao na velika vrata, ima čvrstoću, mirnoću, ima specifičan izraz lica...

23.05.2022 u 21:08

Bionic
Reading

Patrik Kolarić napunit će 29. lipnja 27 godina. U tek trećoj utakmici u Prvoj HNL delegiran je za suca derbija Dinamo - Hajduk. Prema reakcijama nakon odrađenog dvoboja, mladi se sudac ne treba brinuti za svoj kredibilitet

S obzirom na to da je prvenstvo, odnosno pitanje prvaka, bilo riješeno u 35. kolu, nakon Dinamove pobjede nad Šibenikom, povjerenik za suđenje Ivan Novak dao je priliku mladom međimurskom sucu Patriku Kolariću.

Kolarić je do travnja bio sudac prvenstveno na utakmicama duge lige te je pred kraj prvenstva dobio dva ogleda u Hrvatski Telekom Prvoj ligi; oglede između Šibenika i Slavena Belupa, te Hrvatskog dragovoljca i Gorice.

A onda je stigao derbi; okršaj Dinama i Hajduka, nakon kojeg mu stižu samo komplimenti.

'Komisija je preuzela veliki rizik, vjeruje u talent, ali to je moglo biti i vrlo skupa za samog suca. No on je pokazao da se radi o urođenom talentu, a sada mladi suci mogu vjerovati da će napredovati i dobiti priliku. Patrik je došao na velika vrata, ima čvrstoću, mirnoću, fizički je vrlo dobro pripremljen, ima specifičan izraz lica. Ima sve atribute da bude top sudac jednog dana, pogotovo kada ga Uefa uzme pod svoje i počne brusiti', izjavio je Marijo Strahonja, bivši nogometni sudac, a danas stručni komentator u HTV-ovoj emisiji Stadion.

Iako je derbi bio pun naboja, za Kolarića nije bilo previše spornih trenutaka. Strahonja je potvrdio da je sudac dobro reagirao kod spornih situacija, prve kada je Livaji poništen gol zbog igranja rukom.

'Sudac je zauzeo kut u kojem nije mogao sam procijeniti, VAR soba radila je kontrolu i dogodila se činjenična odluka. Napadač ne smije neposredno prije postizanja gola igrati rukom. VAR soba sjajno je reagirala, a Patrik pokazao hladnokrvnost.

  • +47
Dinamovi igrači slave titulu prvaka 2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U 112. minuti Dinamo je zabio i treći gol, kojemu je prethodio duel Menala i Krovinovića. Za Strahonju je sve bilo jasno.

'Sudac je bio vrlo blizu i imao sjajnu procjenu, to je nogometno prihvatljiv duel. Raduje me čvrstoća 26-godišnjaka, kada mu je VAR soba dala drugu priliku, pogotovo jer usporena snimka može zavarati i pojačati kontakt, on je ostao pri svojoj odluci. Velika pohvala'.

Naravno, nakon uzbudljive sezone, ocjenu su dobili i suci.

'Sezona nije bila jednostavna za suce jer su se u sportskom nadmetanju našle četiri ekipe te kreirale neizvjesnost, pritisak i odgovornost da ne naprave drastičnu pogrešku i ne utječu na rezultat. Postoji prostor za napredak, ali sudačku bi sezonu ocijenio uspješnom, neka bude ocjena -4 kao poticaj za poboljšanje', završio je Strahonja.

  • +45
Dinamo - Hajduk, 36. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL