grčko-rimskim stilom

Hrvač Ivan Huklek izgubio u polufinalu od moćnog Ukrajinca, ali još uvijek ima priliku osvojiti povijesnu medalju za Hrvatsku; borbe u Tokiju posvetio je preminuloj sestri Marti

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 03.08.2021 13:30
  • Objavljeno 03.08.2021 u 11:56
Bionic
Reading

Hrvatski hrvač Ivan Huklek poražen je u polufinalu kategorije do 87 kilograma grčko-rimskim stilom na OI u Tokiju od Ukrajinca Zhana Belenjuka sa 1:7. No, i dalje ima priliku ispisati povijest jer će se u srijedu boriti za brončanu medalju

Nakon što je ostvario dvije pobjede, Huklek nije uspio iznenaditi srebrnog iz Rio de Janeira, te dvostrukog svjetskog i europskog prvaka.

Huklek je protiv Ukrajinca poveo 1:0 i prednost je uspio održati do kraja prve runde. Ukrajinac je agresivno krenuo u drugu rundu, izjednačivši na 1:1 nakon čega je dobio priliku iz partera koju je iskoristio za vodstvo 7:1.

U drugom polufinalu Mađar Viktor Lorincz je pobijedio Egipćanina Mohameda Metwallyja sa 9:2.

Huklek je u osmini finala ostvario premijernu olimpijsku pobjedu protiv Amerikanca Johna Waltera Stefanowitza na bodove 5-3, a potom je u četvrtfinalu pobijedio Uzbekistanca Rustama Asakalova na bodove 4-1. Nažalost, srebrni iz Rio de Janeira Ukrajinac Beleniuk je bio bolji.

Porazom u polufinalu, 24-godišnji član HK Sesveta imat će još jednu priliku osvojiti prvu hrvačku medalju za Hrvatsku od osamostaljenja i također postati treći Hrvat s olimpijskom medaljom, nakon Vlade Lisjaka (zlato 1984.) i Josipa Čoraka (srebro 1972.).

Huklek je bio jedan od posljednjih hrvatskih sportaša koji su izborili vizu za Olimpijske igre. To mu je uspjelo početkom svibnja na svjetskim kvalifikacijama u Sofiji.

Samo 14 dana prije nastupa u Sofiji preminula je njegova 11-godišnja sestra Marta. Nakon obiteljske tragedije nije želio ići u Sofiju, no obitelj i supruga su ga nagovorili da ode na kvalifikacije gdje je osvojio olimpijsku normu.

Karijeru je započeo 2006. u HK Sesvete a 2016. je ostvario prvi značajan rezultat - 3. mjesto na europskom juniorskom prvenstvu. Godinu dana kasnije je bio srebrni na svjetskom U-23 prvenstvu, a 2018. je bio drugi i na Europskom U-23 prvenstvu.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal