snježna kraljica 2022.

Utrke će ipak biti! Napokon je objavljeno kad će najbolji svjetski skijaši voziti slalom na Sljemenu

05.01.2022 u 16:40

Bionic
Reading

Današnji slalom otkazan je zbog loših vremenskih uvjeta koji su dodatno narušili stanje staze na Crvenom spustu. Pregovori organizatora Snježne kraljice i čelnih ljudi FIS-a trajali su više od sat vremena, a na kraju je odlučeno da će se muški slalom na Sljemenu ipak voziti

'Krećemo u plan B, slalom bi se trebao održati u četvrtak, 6. siječnja', najavio je direktor sljemenske utrke Svjetskog kupa Vedran Pavlek.

Podsjetimo, slalom skijaša za Svjetski kup na sljemenskom Crvenom spustu je otkazan, a glavni razlog za takvu odluku predstavnika Međunarodne skijaške federacije (FIS) je stanje snježne podloge u donjem dijelu staze.

Koliko god truda su organizatori uložili da bi održali podlogu u tvrdom stanju, izrazito visoke temperature proteklih dana učinile su svoje i dovele u pitanje održavanje utrke, a na kraju i do otkazivanja.

  • +46
Sljeme, Crveni spust, otkazana utrka, Snježna kraljica, 5.1.2022. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Predstavnici FIS-a nisu od ranog jutra podržavali napore organizatora, došli su vrlo negativni već ujutro. Mi smo napravili sve moguće, staza je bila u odličnom stanju. Točno oko 12, 13 sati je stao vjetar, oko 14.15 je krenuo sjeveroistočni vjetar. Počelo je stiskati, mi smo tražili strpljenja. Kad je trebao startati broj jedan staza je bila već 10 centimetara tvrđa. Sad staza sve više stišće, no što je tu je, oni to nisu htjeli prihvatiti. U planu je utrka sutra, prva vožnja u 13, druga u 16.10 sati, noćas dolazi snijeg i minus dva, trebalo bi zalediti. Treba pronaći vremena, no na dobrom smo putu', kazao je Pavlek za HRT.

'Na žalost, predstavnici FIS-a nisu imali strpljenja. S našim iskustvom, prognoza je pogođena u minutu, trebalo je imati strpljenja i povjerenja. Mi smo odrasli na ovoj planini, mi točno znamo, prognoza je pet dana pokazivala rapidni pad temperature', dodao je Vedran Pavlek.