poslastica u nedjelju

Utrka u Singapuru jamči spektakl i zadnja je prilika za Sebastiana Vettela

13.09.2018 u 11:53

Bionic
Reading

Ove nedjelje ljubitelji Formule 1 uživat će u noćnom spektaklu na ulicama Singapura, a Sebastian Vettel tražit će svoju petu pobjedu na stazi Marina Bay koja bi ga vratila u igru za osvajanje titule prvaka svijeta...

Nakon što je Vettel ponovo zabrljao u Monzi i dopustio Hamiltonu da ode na 30 bodova prednosti u ukupnom poretku, ove nedjelje u Singapuru Nijemac ima zadnju priliku vratiti se u igru za osvajanje titule.

  • +11
Formula 1, VN Italije Izvor: Pixsell / Autor: XPB/Press Association/PIXSELL

Noćni spetakl u Singapuru nas je rijetko koji put razočarao. Riječ je o jednoj od najatraktivnijih utrka sezone, koja se vozi ulicama grada pod reflektorima, a staza Marina Bay u kalendaru je od 2008. godine.

Samo su četiri vozača dosad pobjeđivala u Singapuru. Najuspješniji pod reflektorima Singapura je Sebastian Vettel, koji je slavio četiri puta, a triput je trijumfirao Lewis Hamilton, Fernando Alonso dvaput, Nico Rosberg jednom. Prošle sezone Vettel se sudario već na startu s Verstappenom i Raikkonenom te poklonio pobjedu Hamiltonu, a nešto slično nikako mu se ne smije ponovo dogoditi.

Riječ je o utrci koja je uvijek puna incidenata i izlazaka sigurnosnog automobila i koja u prošlosti recimo nije ležala velikanu Michaelu Schumacheru, s obzirom da se u dva navrata prilično nespretno zakucao u Sergija Pereza i Jean-Erica Vergnea. Pamtimo i skandal s prvog izdanja, kada se Nelsinho Piquet namjero zabio u zid kako bi Fernando Alonso pobijedio. Massa je svojedobno pet kilometara dugačku stazu Marina Bay opisao kao 'isti Monako, samo duplo duži i duplo fizički zahtjevniji zbog visoke temperature i vlage'.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Vozači napadaju rekordna 23 zavoja, od kojih je prvi možda i najlakši, pa ne očekujemo kaos na samom startu. U prvom dijelu staze imamo tek nekoliko brzih te zavoja pod pravim kutom koji vozačima ne bi trebali praviti probleme. Zavoj broj 10 je promijenjen i više nije trostruki zbog rubnika koji su bacali vozače u zrak. Sada je to relativno brz lijevi zavoj. Slijedi šikana pa teški zavoj broj 13, koji se prolazi u drugoj brzinom od 80 km/h, na kojem je upravo Massa prethodnih godina izveo neka fantastična pretjecanja.

U završnom dijelu kruga ima pregršt izazova za vozače, dvostrukih i trostrukih zavoja, a najopasniji je uski zavoj broj 18, koji obično izazove izlazak sigurnosnog automobila jer ga redovito netko promaši. Završna dva zavoja posebno su atraktivna i vrlo brza, nakon kojih se s 200km/h izlazi na startno-ciljnu ravninu.

Pireli je vozačima ponudio za ovaj vikend najmekšu moguću komponentu, hipermekane gume i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ići u boks nekoliko puta ili samo jednom. Kišnu utrku smo po prvi put imali prošle godine, a pljuskovi su uvijek mogući u Singapuru, ali uglavnom su dosad izbjegavali F1 utrku.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 15 sati po hrvatskom vremenu, nedjeljna utrka počinje u 14:10.

Što se favorita tiče, to bi trebali biti vozači Ferrarija Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen, a Red Bull ne bi trebao biti daleko. Mercedes je pak kaskao na sličnim stazama ove i prošle godine za rivalima, no Hamilton uvijek izvuče nekog asa iz rukava kad je teško pa bi se to moglo dogoditi i ovaj put.