vjeruje u leclerca

Ferrari skupio hrabrosti nakon više od 50 godina i povukao potez kojim će prodrmati Formulu 1

11.09.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Charles Leclerc sljedeće sezone postat će drugi najmlađi vozač u povijesti Ferrarija, još od Ricarda Rodrigueza i 1961. godine, što pokazuje da je talijanska momčad odlučila krenuti putem kojeg je dosad izbjegavala...

Nakon razočaravajućih rezultata u posljednjem desetljeću koji su kulminirali u zadnji dvije sezone porazima u pobjedničkom bolidu, Ferrari se odlučio za veliki zaokret.

  • +11
Formula 1, VN Italije Izvor: Pixsell / Autor: XPB/Press Association/PIXSELL

Ovog utorka potvrđeno je kako će mladi Charles Leclerc biti timski kolega Sebastianu Vettelu sljedeće sezone, dok će Kimi Raikkonen sreću potražiti u bolidu Saubera.

Potez je to kakav talijanska momčad u svojoj povijesti nije često imala hrabrosti povući. Naime, tek je jednom davne 1961. godine priliku dobio 19-godišnji Meksikanac Ricardo Rodriguez koji je nažalost već sljedeće godine poginuo.

Nakon Rodrigueza Ferrari je uglavnom bio konzervativan, a posebno u zadnja tri desetljeća, jer još tamo od Bergera i Alesija birao je u pravilu prokušane vozače koji su se već dokazali u elitnom automobilističkom natjecanju.

'Beskrajno sam zahvalan Scuderiji na ovoj prilici. Hvala Julesu Bianchiju na svemu što me naučio, nikad to neću zaboraviti,' prisjetio se nakon objave vesele vijesti 20-godišnji Leclerc svog tragično preminulog prijatelja koji je vjerojatno trebao prije nekoliko godina dobiti ovakvu priliku umjesto njega, da nije bilo nesreće na Suzuki.

Leclerc je svojom vožnjom u debitanskoj sezoni zaista pokazao da je izniman talent pa potez Ferrarija treba pohvaliti, pogotovo što je to na neki način šamar u lice ravnatelju Mercedesa Totu Wolffu koji je dan prije izjavio da velike momčadi moraju dobiti treći bolid na startu utrka kako bi se našlo mjesta za mlade talente. Izgleda da se može napraviti mjesta za mlade i bez toga, ako slijepo ne vjeruješ prosječnom Valtteriju Bottasu.

Bit će zanimljivo vidjeti može li Charles zagorčati život Vettelu na isti način kao što je Ricciardo kad je promoviran u udarnu momčad 'bikova' i hoće li biti kandidat za osvajanje titule već u svojoj prvoj sezoni s Ferrarijem. U svakom slučaju, jedna odluka koja će prodrmati Formulu 1 i učiniti je atraktivnijom nego što je trenutno...