ZAKON O SPORTU

Uspješni sportaši napokon zadovoljni: Kreću naknade!

14.03.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Nekoliko godina od početka pisanja novog zakona o sportu Vlada RH je ovog tjedna predloženim izmjenama završila malu reformu. No, najvažnija vijest svakako jest kako se novim izmjenama omogućuje dodjela naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine života

'Osim priznanja za izuzetna postignuća i promociju Hrvatske u svijetu, na ovaj način osiguravamo vrhunskim sportašima da nakon završetka karijere ostanu prisutni u sportu', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović

Dodajmo kako će u svrhu tzv. naknade za izvrsnost godišnje biti ukupno potrošeno 14,4 milijuna kuna (riječ je o 86 sportaša koji su osvajali medalje na Olimpijskim igrama, zatim 70 na svjetskim prvenstvima, osam na Paraolimpijskim igrama i 38 na Olimpijskim igrama gluhih sportaša).

Kada je riječ o konkretnom iznosu, to znači kako će maksimalna mjesečna naknada biti kao prosječna plaća u Hrvatskoj (trenutačno 5.464 kune). Na taj iznos mjesečno će pravo imati osvajači zlata na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama te Olimpijskim igrama gluhih.

Olimpijsko srebro boduje se kao 80 posto od maksimalne mjesečne naknade (4.371 kuna), što znači kako će, primjerice, košarkaši iz Barcelone 1992. – koji su igrali povijesno finale s američkim Dream Teamom - kao što su Kukoč, Rađa, Cvjetićanin, Arapović, Tabak, Komazec i drugi nakon 45. godine života stekli pravo na spomenutu naknadu.


Predsjednik Kluba olimpijaca Zoran Primorac, nakon što je Vlada RH podržala njihov program, poslao je otvoreno pismo u kojem pozdravlja inicijativu i odlučnost Vlade.

Otvoreno pismo javnosti prenosimo u cijelosti (HRVATSKI KLUB OLIMPIJACA):

Na sjednici 14. ožujka Vlada RH je donijela Uredbu o naknadama za sportsku izvrsnost i poslala ju u Sabor RH u daljnju proceduru.

Hrvatski klub olimpijaca pozdravlja inicijativu i odlučnost Vlade koja je, i u teškim gospodarskim vremenima, prepoznala vrijednost hrvatskog sporta kao i vrhunske rezultate koji su bitno pridonijeli promidžbi Hrvatske u svijetu i popularizaciji sporta u našoj zemlji. Posebice pozdravljamo intenciju Uredbe kojom se vrhunski sportaši aktivno uključuju u rad s mladima i promociju sporta u hrvatskom društvu.

Prepoznavši ulogu vrhunskih sportaša i njihovih rezultata, Vlada je ujedno prepoznala i ulogu sporta u formiranju zdravog pojedinca i društva. Hrvatski klub olimpijaca zahvaljuje svim sportašima te ostalim sportskim djelatnicima koji su svojim radom i rezultatima doprinijeli prepoznatljivosti i boljem statusu sporta u Republici Hrvatskoj.
Nadamo se da će ova Vladina inicijativa biti novi poticaj u razvoju sporta u Hrvatskoj.

Zoran Primorac,
Predsjednik HKO-a