EUROPSKA LIGA

United stradao u Baskiji, Alkmaar izbacio Udinese

15.03.2012 u 21:14

Bionic
Reading

U prvoj rundi utakmica u četvrtfinale plasirali su se Athletic Bilbao, Hannover, Valencija i Alkmaar

Sve uzvratne utakmice osmine finala Europa lige počele su minutom šutnje za tragično preminule u prometnoj nesreći u Švicarskoj gdje je od 28 poginulih čak 22 djece.

Na terenu stadiona San Mames u Bilbao uglavnom su šutjeli nogometaši gostujućeg Manchester Uniteda koji su djelovali gotovo pa malo i nezainteresirano, ne umanjujući zasluge za veliku pobjedu španjolske momčadi. Prvi strijelac Athletica Fernando Llorente, kojeg su liječnici domaćina jedva osposobili za ovu utakmicu, u nešto više od pola sata koliko je proveo na terenu riješio je većinu dvojbi oko ukupnog pobjednika.

Na odlično dodavanje Amorebiete u 23. minuti Llorente je u punom trku iz poluvoleja šutirao u lijevi kut De Gee, a sve je s metar dva udaljenosti samo promatrao Rio Ferdinand čiji je zadatak bilo čuvanje upravo Llorentea. I nakon vodstva Baski su bili bolja momčad, a od 39. minute zbog novih problema s leđima Llorente je svoje mjesto u vrhu napada prepustio Toqueru. Za potpuno mirnu završnicu pobrinuo se De Marcos u 66. minuti. Na ubačaj s desnog boka loše je reagirala obrana 'crvenih vragova', lopta se odbila do De Marcosa koji ju je ispod De Gee provukao u mrežu.

Nešto od čarolije vodeće momčadi Premiershipa gledatelji su vidjeli u 80. minuti kada je Wayne Rooney sjajnim udarcem izvan kaznenog prostora pogodio uz desnu vratnicu za smanjenje na konačnih 2:1. Bio je to deseti zgoditak Rooney u zadnjih sedam utakmica Uniteda.Bilo je ovo drugi puta u povijesti da je Manchester United izgubio tri europske utakmice za redom, a jedini puta ranije im se to dogodilo u razdoblju od prosinca 2004. do ožujka 2005. godine.

U preostale tri utakmice gosti su dobili po jedan crveni karton, a najveći posao je odradio AZ Alkmaar koji je uspio zaustaviti nalet domaćeg Udinesea i proći u četvrtfinale.Naime, iako je branič Viergever već u 2. minuti utakmice u Udinama skrivio kazneni udarac i zaradio izravan crveni karton AZ je s čovjekom manje uspio doći do pogotka koji im je donio prolaz. Kapetan Udinesea Antonio Di Natale uspješno je realizirao najstrožu kaznu, a potom bacio navijače u trans golom za 2:0 već u 15. minuti. Time je Udinese izjednačio rezultat nakon 2:0 u Alkmaaru za nizozemski sastav. No, Falkenburg je sjajnim solo prodorom između dvojice braniča i još boljim udarcem u 32. minuti zabio zlata vrijedan pogodak gostima.

Remi 2:2 iz prve utakmice Hannover je u Njemačkoj pretvorio u veliku 6:2 ukupnu pobjedu nad belgijskim Standardom iako su domaći nogometaši mrežu gostiju tresli samo dva puta. Tragičar je bio gostujući branič Kanu koji je u 21. i 73. minuti nespretno ubacivao loptu u vlastitu mrežu, a kao kuriozitet istaknimo da je Hannover nakon prvog poluvremena vodio 2:0 iako je uputio samo jedan udarac u okvir vrata gostiju. Posao je domaćinima u nastavku dodatno olakšao igrač Standarda Gakpe koji je u 58. minuti dobio drugi žuti karton i ostavio momčad iz Liegea s čovjekom manje.

U preostalom susretu nije bilo posebne napetosti jer je Valencija osim pobjede 4:2 koju je donijela u Eindhoven s Mestalle, i u uzvratu povela protiv PSV-a preko Ramija u 47. minuti. Sve što je domaći sastav mogao učiniti bilo je izjednačenje u 64. preko Toivonena. Njega je, pak, bez lopte udario Valencijin strijelac Rami, pa ga je sudac u 89. minuti izravnim crvenim kartonom poslao na tuširanje nešto ranije nego njegove suigrače.

Europska liga, Završnica
Athletic Bilbao 2 1 Manchester United
Strijelci
1:0 F. Llorente (23') 2:0 O. Marcos (65')
2:1 W. Rooney (80')
Sastavi
G. Iraizoz
A. Iraola
F. Amorebieta
J. Aurtenetxe
J. Martínez
Susaeta
A. Iturraspe
A. Herrera (82' I. Pérez)
F. Llorente (40' G. Toquero)
Oscar
Muniaín (88' M. San Jose)
D. De Gea
R. Ferdinand (63' C. Smalling)
P. Evra
Rafael
J. Evans
M. Carrick (63' P. Pogba)
R. Giggs (68' D. Welbeck)
J. Park
A. Young
T. Cleverley
W. Rooney
Žuti kartoni
Susaeta 55'
Rafael 60'
P. Pogba 72'