JUST WIN BABY!

Umro Al Davis – pobunjenik sa svrhom

09.10.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Zar ne znate da je jučer, 8. listopada, pao velik čovjek i princ?! – na ovaj bismo način, parafrazirajući Bibliju, mogli odati počast velikanu Alu Davisu, čovjeku koji je s godinama postao sinonim za američki nogomet, a njegovi Oakland Raidersi svjetski brend

Rijetko je kada u povijesti sporta zamijećena takva simbioza vlasnika i menadžera s ostalim dijelovima sportske organizacije. Al Davis je predstavljao Oakland Raiderse, jednako kao što su i Oakland Raidersi predstavljali njega.

Kroz godine rada stvorio je jednu od najprepoznatljivijih franšiza američkog profesionalnog sporta, momčad koja ostaje poznata po crnim dresovima, gusarskom logu te općenito otpadničkom imidžu, ali ponajviše po osobini koja se ukratko opisuje kao mistika Oakland Raidersa.

Njihovo zlatno doba bile su sedamdesete i početak osamdesetih, kada su osvojili sva tri svoja Superbowl naslova, koji i danas krase vitrine kluba.

Sam Davis do posljednjeg se dana života sukobljavao s vodstvom lige, sucima, protivničkim trenerima i igračima, ali pritom nikad nije zaboravio svojim igračima i klupskom osoblju napomenuti i ugraditi motive koji su ideje vodilje Raidersa – Pride and Poise, Commitment to Excellence, Just Win Baby!

Njegovo naslijeđe ne može se mjeriti brojkama i teško je naći osobu koja je više napravila za popularizaciju američkog nogometa od Ala Davisa. Želimo mu miran vječni počinak.