ŽDRIJEB ODGOĐEN

Umjesto večere horor: Rušila se stabla, prevrtali stolovi

05.04.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Trebala je to biti još jedna uobičajena službena večera srijedom u tjednu Davis Cupa i sve je bilo spremno za početak, a onda je počeo kaos: olujno nevrijeme u Buenos Airesu u tren oka uništilo je sav uloženi trud, a evakuacija gostiju nalikovala je spašavanju putnika s broda koji tone

Već na dolasku na večeru u veliki VIP šator u sklopu stadiona Parque Roca hrvatski reprezentativci su znali da se sprema kiša jer je večernje nebo konstantno bilo obojano munjama, no malo tko je mogao pretpostaviti da će ovo biti noć koju će pamtiti cijelog života.

Kad je počela kiša nitko se nije uzbuđivao, ali kad su naleti vjetra počeli prodirati u šator, dobro raspoloženje je splasnulo. Prvo su sa zida popadale velike fotografije argentinskih tenisača, potom je kiša nošena izuzetno jakim vjetrom počela zalijevati sve koji su stajali iole bliže ulazima, a vrag je sasvim odnio šalu kad je udar oluje kao od šale prevrnuo jedan od stolova uz prasak razbijenog stakla. Uto je još nestalo svjetla, pa je stotinjak gostiju u potpunom mraku čekalo rasplet dok je izvan divljala oluja.

Srećom, vrlo čvrsta konstrukcija šatora odolijevala je vjetru, no postojala je opasnost – o kojoj većina nije mogla voditi računa – da će doći do rušenja okolnih stabala. Krenula je evakuacija, pri kojoj su prednost dobili gosti iz Hrvatske, a prolom oblaka sve je smočio u tren oka.

Prva odluka organizatora bila je da će reprezentacija biti prebačena u svlačionicu jer se radi o zidanom objektu.

Šok je stigao vrlo brzo: nakon vožnje kroz jezera i zaobilazeći odlomljeno granje, momčad je došla pred svlačionicu gdje je ulaz djelomično zapriječen srušenim stablom. Još metar desno i ležalo bi točno na svlačionici.
Da bude gore, u tim trenucima nestala je i telefonska komunikacija, pa je planiranje bilo dodatno otežano.

Vidjevši da od planirane večere neće biti ništa, organizator je odlučio sve sudionike razvesti po hotelima, i to uz policijsku pratnju.

Iako je šteta bila vidljiva već u sklopu stadiona Parque Roca, izlazak na ulice Buenos Airesa pokazao je dodatno razmjere oluje, s poplavljenim cestama, srušenim stablima i gomilom granja po nogostupima i cestama. Igralište na središnjem stadionu također je bilo pod vodom, pa su obje reprezentacije ostale bez treninga planiranih za četvrtak prijepodne, a odgođeno je i izvlačenje parova.