INTERVJU: NIKOLA DRAGAŠ

Umjerenost prestaje gdje počinje borba za medalje

28.06.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Legendarni Nikola Dragaš triput zaredom osvajao je naslove svjetskoga prvaka: 1972, 1974. i 1976, a posljednjih osam godina na čelu je akcije Kuglom protiv pušenja

Nikola Dragaš (67) oporavljenik je od srčanog infarkta, a kuglanjem se bavi cijeli život. 'Za dvije godine bit će točno 50 ljeta otkako sam se počeo baviti tim sportom', kaže Dragaš, koji je triput zaredom osvajao naslove svjetskoga prvaka: 1972, 1974. i 1976. Sa svojim Medveščakom, inače sedmerostrukim svjetskim klupskim prvakom, vratio se u Prvu hrvatsku kuglačku ligu, a posljednjih osam godina na čelu je akcije Kuglom protiv pušenja. Drugim riječima, kuglom protiv svake ovisnosti.

Pa, je li akcija urodila plodom?
O, kako da ne! Barem dvjestotinjak mladih kuglača potaknuto akcijom ne puši i ne pije.

A Vi, jeste li ikad pušili?
Pušio nisam nikad, a pio sam umjereno, onako, u trenucima slavlja i opće razdraganosti.

Neki misle da vrhunski sport loše utječe na zdravlje?
Postoji izreka: gdje počinje vrhunski sport, tamo prestaje zdravlje. To mi je i liječnik rekao.

Kao posljedica tjelesnih napora ili...?
Ovisno o sportu. Negativni utjecaju mogu biti i posljedica psihičkih, a ne samo fizičkih napora. Stresno je kad izgubiš, ali stresna može biti i pobjeda kad zbog silne radosti ne znaš granice svog raspoloženja. Kad se u nešto zaljubiš, onda se ni na što ne osvrćeš.

Ali preporučujete mladima da se bave sportom?
Svakako, prijeko je potrebno da se bave sportom, jer je to zdravo, ali do granica.

Kojih granica?
Granica kad počnete osvajati europske, svjetske ili olimpijske medalje.

U kuglanju, ako ništa drugo, možete pomoći mlađima.
Kad netko dobro kugla, poljubim ga odmah na stazi. Kad odigra loše, pustim ga na miru. Neka predahne, neka dođe sebi, a poslije u razgovoru već ćemo nekako doći do rješenja. Žao mi je, međutim, što nemam mogućnosti svoje bogato iskustvo prenijeti vrhunskim sportašima, kuglačkim reprezentativcima.

A kakvi ste bili kao sportaš?
Pripremajući se za nastupe na svjetskim prvenstvima, osim u kuglani, pripremao sam se i pod vedrim nebom trčeći baš u podne, po suncu. Svjetska prvenstva, naime, održavaju se u svibnju, kad je već toplo, katkad baš vruće i kišovito, a u dvoranama sparno. Stoga se itekako valja dobro tjelesno pripremiti za nastup u takvim okolnostima. Inače, bio sam emotivac, to je bila greška; bio sam mlad, nisam volio vojničku disciplinu; ako su rekli da legnemo u deset, ja bih legao nešto kasnije.

Često spominjete svoje učitelje, trenere Ivana Anića i Duju Smoljanovića.
Prvi mi je promijenio stil kuglanja, 'digao' me iz klečećeg u stojeći stav, a drugi je u reprezentaciji uvijek bio uza me.

Da se opet rodite...
Opet bih se bavio vrhunskim kuglanjem.

Na kuglani Zagreb u Kranjčevićeoj ulici, gdje 'stoluje' Medveščak, krupnim slovima piše rekordni doseg: Dragaš - 689 srušenih čunjeva. Taj rezultat Nikola je ostvario 6. studenog 2010. godine.