odluka stara 54 godine

Ukine li Uefa ovo pravilo, europska natjecanja bit će još atraktivnija

05.02.2019 u 20:51

Bionic
Reading

Ovog tjedna Uefa bi na sastanku Izvršnog odbora mogla donijeti odluku koja će puno toga promijeniti u europskim natjecanjima, odnosno Ligi prvaka i Europskoj ligi

Naime, Uefa namjerava ukinuti pravilo po kojem gol u gostima, u nokaut fazi, vrijedi više. To pravilo uvedeno je 1965. godine kad su gostovanja i putovanja bila puno teža nego danas.

Jer tada se na putovanja, nekih i po tisuće kilometara, trošilo puno više vremena, igrači koji su putovali bili su umorniji.

A domaći teren predstavljao je prednost. Tada lopte nisu bile standardizirane, a i brojni travnjaci bili su različitih dimenzija.

Danas su gotovo svi europski travnjaci istih dimenzija, igra se s istim loptama tijekom cijelog natjecanja i puno je lakše zabiti gol u gostima nego prije, a njihov utjeca na konačni rezultat trenutno je jako velik.

Prema pisanju njemačkog Kickera, Uefa se nada da bi ukidanjem ovog pravila momčadi zaigrale još bapadačkije te da bi utakmice bile zanimljivije.

O tom problemu se prošlog rujna oglasilo i udruženje europskih trenera koje također smatra da bi ukidanje gola u gostima bio mudar potez.

Gol u gostima ukinut je u doigravanju za prvu englesku ligu, a u Copa Libertadoresu do ove godine nije vrijedio samo u finalu. Sljedeće sezone finale južnoameričke Lige prvaka igrat će se na jednu utakmicu kao što je slučaj u Europi.