ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Uefa u sve većem strahu od Superlige, prodat će se Arapima kako bi zadržala monopol

05.12.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Španjolski mediji pišu da je Uefa pred potpisom ugovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijednim milijarde, a s kojim bi se pokušala oduprijeti najavljenoj Superligi

Superliga je postala realna opasnost za Uefu koja bi voljela zadržati 'monopol' nad europskim klupskim nogometom, ali mogućnost je da ostane bez 'zlatnih koka', najatraktivnijih momčadi Europe.

Naime, bogati klubovi su sve pohlepniji, žele sve više novca, a takve ih je učinila upravo Uefa brojnim ustupcima poput većeg broja mjesta u Ligi prvaka za one najveće nogometne zemlje. Zapravo je Uefa na neki način stvorila svoju Superligu u kojoj je malim klubovima ostavila 'mrvice', odnosno mali broj mjesta da se dokopaju Lige prvaka.

No velikani žele još novca pa nije čudno što su osmislili Superligu kako bi sami dijelili nagradni fond umjesto da od Uefe dobivaju samo dio, dok ostatak odlazi drugim klubovima kao i samoj Europskoj nogometnoj organizaciji. Zato Uefa mora pronaći još novca za nogometne divove pa je spremna potpisati ugovor s UAE-om u trajanju od šest godina koji bi ta zemlja platila 2,2 milijarde eura.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati

Za uzvrat bi se finala Uefinih natjecanja igrala u toj državi, a vrhunac bi trebao biti finale Lige prvaka u Abu Dhabiju 2030. Isto tako televizijska prava za sva natjecanja, uključujući futsal i žensku Ligu prvaka bila bi prodana za Bliski Istok. A tko zna, možda bi se i dio utakmica igrao u UAE-u ili gdje Arapi požele. Novac može sve!

'UEFA zna da bi 21. prosinca mogla izgubiti tužbu na sudu pravde Europske unije vezanu za Superligu i dogovorila se s Abu Dhabijem da sponzorira Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Superligu', rekao je dobro upućeni španjolski novinar Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones.

Odluka bi trebala biti službena 7. veljače, uoči ždrijeba Lige nacija.

Tko god pobijedio Uefa ili Superliga, bogati klubovi će biti još bogatiji, još će biti veći jaz u odnosu na ostale momčadi, a čini se da će najveći gubitnici biti oni istinski navijači.