građanska inicijativa

Udruga 'Dinamo je Maksimir' donosi nove detalje o gradnji stadiona i planovima: Gradonačelnik Tomašević ima priliku ući u povijest Zagreba, ali...

03.02.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Mjesecima se piše o pripremama za gradnju novog maksimirskog stadiona, a sve je dobilo na težini nakon nekoliko javnih istupa nezavisne građanske Udruge 'Dinamo je Maksimir'

Tako su čelni ljudi spomenute nezavisne građanske Udruge 'Dinamo je Maksimir', predsjednik Tomislav Duhaček i Vesna Barišić, održali konferenciju za medije na kojoj su potvrdili da se nešto događa.

Naime potvrđeno je da su se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i čelnici GNK Dinamo našli na sastanku te su započeli razgovor kako bi se što prije pronašlo rješenje za gradnju novog maksimirskog stadiona.

'Udruga smo koja želi dobrobit gradu u kojem živimo, a cijela ideja nastala je prije nekih 18 mjeseci, otkada stalno rastemo. Aktivni smo i na društvenim mrežama, pokrenuli smo kanal na Youtubeu, a svojim novcem organizirali smo to da u gradu osvane 40 plakata. No treba nam pomoć svih onih koji mogu pomoći jer želimo da se napokon nešto pokrene', kazala je između ostalog Vesna Barišić, zadužena za odnose s medijima.

Kažu kako ih malo boli što im se u godinu i pol - koliko postoje - nije javio nijedan bivši igrač Dinama koji je postao zvijezda u inozemstvu. Ne žele nikoga prozivati, cilj im je da se njihov glas čuje i želja im je da Zagreb što prije dobije multifunkcionalni moderni stadion s 30 do 35 tisuća natkrivenih sjedalica, na kojem bi osim Dinama igrala hrvatska nogometna reprezentacija, a po uzore na neke stadione u inozemstvu, želja im je da se prostor na stadionu i oko njega maksimalno komercijalno iskoristi kako bi bio samoodrživ. Ideja je da ima poslovne prostore, vrtić za djecu i slične sadržaje, uobičajene u inozemstvu.

'Naš pritisak usmjeren je prema Gradu Zagrebu i želimo mirnim putem ostvariti ovo za što se zalažemo. No ako bude potrebno, krenut ćemo s inicijativom prema Vladi i Saboru. Činjenica je da stadion ne bi ništa koštao Grad Zagreb i samo bi punio gradsku blagajnu jer bi ga Dinamo izgradio svojim novcem', dodala je Barišić, a posebno je veseli to što je zagrebački gradonačelnik Tomašević nedavno bio gost na derbiju između Dinama i Rijeke.

'Zaista bismo željeli da se stadion izgradi za vrijeme Tomaševićeva mandata. Tako bi ostao upamćen po tome, a ne po rješavanju problema s otpadom u gradu. Eto, Većeslav Holjevac je proširio Zagreb preko rijeke Save, Maksimilijan Vrhovec zaslužan je za ovaj prelijepi maksimirski park nedaleko od stadiona, u kojem svaki dan uživamo, a po meni, eto, i Tomislav Tomašević ima priliku ući u povijest grada samo jednim potpisom kako bi se riješio problem građevinskog zemljišta', kazao je predsjednik udruge Tomislav Duhaček.

U cijeloj priči tužno je to da je Zagreb jedini glavni grad neke zemlje koji nema stadion na kojem - zbog sigurnosnih uvjeta i nedostataka - može igrati nacionalna reprezentacija. Nevjerojatno, ali istinito…

'Taj podatak sve govori. Stadion je u jako lošem stanju i to se zna. Zato se nadamo da će se vrlo brzo nešto dogoditi. Eto, u medijima se pisalo da su se sastali gradonačelnik Tomašević i čelnici Dinama, a doznali smo i da ima pritiska iz Banskih dvora da se nešto pokrene', dodali su.

Također su na konferenciji za medije potvrdili da bi rušenje sadašnjeg i gradnja novog stadiona mogli trajati najmanje dvije godine, a Dinamo je za privremeno igranje svojih prvenstvenih utakmica spreman napraviti manji stadion u Sesvetama, za koji projekt već postoji.

'Taj stadion imao bi osam tisuća natkrivenih mjesta, a građevinska dozvola produžena je do 2023. godine. Dakle sutra može početi gradnja! Ali prvo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici moraju pronaći model za izgradnju novog maksimirskog stadiona kakav ovaj grad zaslužuje', završio je Duhaček, najavivši i nove akcije udruge dok se ovaj problem ne riješi na ponos svih stanovnika Zagreba i navijača Dinama.

Kažu kako imaju informaciju da bi Uefa uskoro mogla zabraniti Dinamu odigravanje utakmica na stadionu zbog sigurnosnih uvjeta i novih regulativa, što bi bio velik udarac za klub koji redovito igra u Europi.